BITCOIN NEDIR - BITCOIN HAKKINDA HERSEY

dijital para

Crypto ve currency kelimelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan cryptocurrency kelimesi şifreli para anlamına gelir. Merkezi bir hükümet tarafından basılmayan, bankaların kontrolünde olmayan bu sistem, ilk merkezi olmayan para birimi olarak dijital para olarak tanımlanır.

Kaç adet Dijital ( şifreli ) para birimi var? ( number of cryptocurrency )
2017 sonu itibarı ile yaklaşık 1000 farklı dijital para birimi mevcut. Bunlar arasında şüphesiz en popüleri ve en çok alım satımı yapılanı Bitcoin. En çok işlem gören ve kullanılan diğer dijital para birimleri: Ethereum, IOTA, Litecoin, Ripple, Dash, Monero, NEM, Cardano….

Dijital para alım satımları nasıl yapılıyor
Alım satımlar, internet üzerinden, aracı kurumlar olmadan, para sahipleri arasında sanal cüzdanlardan ve dijital para hesaplarından dijital para transferi yaparak gerçekleştirilir.



Bitcoin nedir
2008 yılından beri kullanılmakta olan dijital bir para birimidir, alım satım işlemleri açısından merkezi bir sistemi olmayan bir mutabakat ağıdır. Sistem üzerinde kullanıcılar birbirleri arasında aracı olmadan alım satım işlemi yani transfer yapabilir. Bitcoin transferlerinin yapıldığı kayıt ve mutabakat sistemine Blockchain adı verilir bitcoin kısaca (BTC) olarak tanımlanır.

Bitcoin kullanım oranı nedir
Şubat 2015'ten itibaren dünya genelinde 100 000'den fazla tüccar ve tedarikçi, bitcoin'i ödeme aracı olarak kabul etti. Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar, 2017'de 2.9 ila 5.8 milyon tekil kullanıcının bitcoin alım satım faaliyetinde bulunduğunu gösteriyor.

Bitcoin miktarı nasıl artıyor, Bitcoin nasıl üretiliyor, Bitcoin madenciliği nedir
Bitcoin nasıl üretilir? Bitcoin madenciliği nedir? Bitcoin mining nedir? Bu soruların basitçe yanıtı; Bitcoin dijital para oluşturma işlemi, madencilik ( bitcoin mining ) olarak adlandırılır.
Bitcoin çalışma prensibi olarak blok blok ağlardan meydana gelmektedir. Yeni bitcoin oluşturmak için bitcoin algortiması ile yeni bloglar oluşturabilmek gerekiyor, dünyanın dört bir yanında bu işlemi yapmaya çalışan bitcoin madenciliği yapan yazılımcılar arasında rastgele yeni bitcoin bulma ihtimali mevcuttur, bir yönüyle bir lotarya durumu var.

Yani bitcoin üretimi bir anlamda ödül. Bu ödüller her 210 bin blok oluşturulduğunda yarı yarıya azalıyor. Son yıllarda 50 birimden, 25 birime ve 2017 itibarı ile 12,5 adede düştü. Bir sonraki aşamada bitcoin üreten madenci 6,25 birim bitcoin üretebilecek.

Madencilik, hesaplama yetkisini ve gücünü kullanarak matematiksel işlemleri gerçekleştirme işleminin genel adıdır. Bu işlemleri yapmak için, sunulan bitcoin yazılımını indirerek donanımları (genellikle ekran kartları) üzerinde yoğun işlemci gücü gerektiren işlemleri gerçekleştiren bitcoin ağındaki düğümlere "madenci" denilmektedir.

sanal para, bitcoin, dijital para

Bugüne kadar ne kadar bitcoin üretildi:
2017 sonu itibarı ile 17 milyon adede yakın bitcoin üretildi.
Bitcoin üretimi sınırsızmı, ne kadar bitcoin üretilebilir:
Bitcoin üretimi, yazılımının algoritmsı gereği sınırlı, bir günde en fazla 2000 bitcoin üretilebilir ki bu her gün 2000 adede ulaşılabileceği anlamına gelmiyor. 1 yılda üretilebilecek bitcoin sayısı ortalama 600.000 adet.

Bitcoin üretimi bir gün bitecekmi, bitcoin sınırı varmı:
Bitcoin algoritması en fazla 22 milyon adet bitcoin üretilebilecek şekilde yazılmış, tahminen 2033 yılına gelindiğinde bu rakama ulaşılacak ve bitcoin üretimi duracak. Bitcoin üretimi için gereken şifreleme her yıl zorlaşıyor ve bitcoin madenciliği olarak adlandırılan bitcoin üretimi gittikçe zorlaşıyor.



Blockchain nedir
Şifrelenmiş işlem takibi sağlayan tek merkezli olmayan bir veri tabanıdır. Her bir bilginin bloklar halinde, gelişmiş şifreleme algoritmalarıyla, çok sayıda veri tabanına kaydedilerek merkezi bir sistemin kontrolüne gerek duyulmadan işlem yapabilme imkânı sağlıyor.

Blockchain sistemi nasıl çalışıyor
Blockchain ağı üzerinde tüm alım satım işlemlerinin kaydı tutulabiliyor. Birden fazla noktada kayıt tutulabilmesi, hem kayıtların güvenliği hemde eşleştirilerek doğrulanması açısından yenilikçi bir yöntem. 

Zinciri oluşturan bir halkada değişiklik yapıldığında, diğerlerinin bunu doğrulaması gerekiyor, dolayısıyla dışarıdan müdahale edilerek değişiklik yapılması mümkün değil. Bir noktadan çıkan bilgi, diğer adreslerdeki kodlarla eşleştirilip doğrulanana kadar

Bitcoin fiyatları düşer mi, Bitcoin den zarar etme ihtimali var mı
Bitcoin temel olarak nesnel bir veriye dayanmıyor, yani temel bir ürüne veya herhangi bir para birimine endeksli değil. Değeri tamamen arz talep dengesine göre belirleniyor. Yani bir anda her şey bitebilir. Ancak her sene sınırlı bir sayıda üretiliyor olması alım satım yapanlara güven veriyor. Sınırlı arz, spekülatif taleplerin önünü kesiyor.

Bitcoin yalnızca sekiz buçuk yaşındadır, ancak şu anda en eski ve en değerli şifreli para birimi. Kısa ama tartışmalı bir geçmişi var, ancak aynı zamanda yüksek profilli ve gittikçe artan bir yatırımcı kitlesi var. Bitcoin hakkında 12 başlıkta bir inceleme yaptık.
dijital para


1. Bitcoin'in doğuşu, ilk bitcoin ne zaman yayınlandı, ilk bitcoin değeri neydi
Bitcoin'in yaratıcısı ve bitcoin kriptosunun yazılımcısı, Satoshi Nakamoto olarak adlandırılan kişidir ancak bu kişiye ait resmi bir kayıt yoktur. Bu bir nick name ya da ilk yazılım ekibinin kullandığı ortak bir ad olabilir.

Bitcoin’in ilk duyurusu ve ilk dijital para fikri bitcoin.org züerinden 2008 ağustos ayında yapıldı.
3 ocak 2009 yılında ise 50 birimlik ilk bitcoin piyasaya sürüldü.

Başlangıç değeri 1 USD = 1309.03 BTC şeklindeydi ( 1 bitcoin = 0,000077 USD ) şeklindeydi
Nakamoto 2010 yılında projeden ayrıldı diğer geliştiriciler yani dünyanın dört biryanındaki birbirinden bağımsız yazılımcılar bu işi devr aldı.  Bitcoin'in doğum günü, Nakamoto'nun para biriminin ilk 50 birimini yayınladığı 3 Ocak 2018.

2. Bitcoin yaratıcısı kimdir
Bitcoin'in yaratıcısının gerçek kimliği hiçbir zaman teyit edilmedi. Newsweek, 2014 yılında Bitcoin'in yaratıcısı California’da ikamet eden Dorian Satoshi Nakamoto olduğunu iddia etti. Bu kişi iddiayı reddetti.

2015'te Avustralyalı bir girişimci olan Craig Wright, Bitcoin'in yaratıcısı olduğunu söyledi ancak iddiasını destekleyecek delilleri sunamadı. Nakamoto kim bilinmiyor ancak bu kişinin ilk yıllarda 1 milyona yakın bitcoin ürettiği tahmin ediliyor.

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX firmasından 2015 yılında ayrılan Sahil Gupta adlı bir eski çalışanı,  Elon Musk'ın bitcoinin yaratıcısı olduğuna dair bulgular olduğunu iddia etmişti. Ancak Elon Musk bu iddiayı reddetti.

bitcoin deger, bitcoin rakam
3. Bitcoin değer artış oranı
2010 yılının başlarında 1 pizza almak için ihtiyaç duyacağınız bitcoin miktarı 2017 sonuna geldiğimizde yaklaşık 100 milyon USD karşılığı olan bir paraya dönüştü. 2009 yılında 0,000077 USD ye denk gelen bu para biriminin şu an 1 Bitcoin = 165.000 USD şeklinde değerlenmesi çok sıradışı bir durum.

4. Bitcoin alışverişte bir para birimi olarak kullanılıyormu
Bitcoin alım satım şeklinde diğer para birimlerine dönüştürülerek kullanılabilir hale getiriliyor ancak  Amerika’da, Bitcoin ile ödeme kabul eden büyük işletmelerde var. Örnek verilebilecek firmalar: Overstock.com, Expedia, Newegg, Dish …..



5. Bitcoin Federal Bürosu
Bitcoin ve benzeri dijital para birimlerinin takibinin mümkün olmaması bu tip para birimlerinin kullanımının artmasındaki en büyük handikaplardan biri. Özellikle alış verişi yasa dışı olan uyuşturucu maddeler, kaçak silah satışı gibi ticaretlerde kullanılıyor olması devletleri önlem almaya itti. ABD ‘ FBI içinde bitcoin ile yapılan alım satım ve ticaretleri takip eden bir birim bulunuyor.

6. Bitcoin büyük vurgun, Bitcoin 2014 krizi
2014 yılının başında, Japonya’da faaliyet gösteren ve dünyanın en büyük bitcoin alım satım platformu olarak nitelenen Mt.gox firması 1 ay süresince bitcoin alım satımlarını durdurdu açıklamaları ise teknik problemler idi. Bu süre boyunca bitcoin tüm dünyada ciddi oranda değer kapattı. Firmanın kapanması ile kriz sürecide yavaş yavaş sona erdi. Bu dönem tüm dünyada bitcoin bitti şeklinde yorumlanıyordu.

Mt gox firmasının o dönemki savunması siber hırsızlık yani hack yöntemi ile hesaplarından milyonlarca dolarlık bitcoin çalınmasıydı. Ancak pek çok kişi bu işin firma içinden birileri tarafından düzenlenmiş bir komplo olduğu yönündeydi.
dunya toplam para


7. Milyarderlerin Bitcoin hakkında görüşleri
Warren Buffett, belki de dünyanın en ünlü yatırımcılardan biridir. Bitcoin hakkında fikri sorulduğunda CNBC ‘ye yaptığı bir açıklamada, "Bundan uzak durun, tamamen bir serap." demişti. Bitcoin in bir parabirimi olarak değer taşıdığını söylemek bana bir şaka gibi görünüyor demişti.

JP Morgan Chase'in CEO'su olan milyarder yatırımcı Jamie Dimon, Bitcoin hakkında daha net ve acımasız yorumlar yapmıştı: "İnsanların havadan bir para birimi icat edip bundan para kazanabileceğine yönelik bir iş fikrinin gerçekçi olmadığını, bir gün birileri birilerini öldürecek ve hükümet bu işe bir el atacak demişti.

Ancak tüm milyarderler Bitcoin'e karşı değildir. Mark Cuban, Bitcoin değerinin şişirildiğini belirtti ancak bu açıklamayı yaptığı dönemde ciddi oranda bitcoin satın alarak bu para birimine yatırım yapmış oldu.

8. Bitcoin’e yatırım yapan ikizler ( facebook davacıları )
Bitcoin'deki diğer önemli yatırımcılar arasında Cameron ve Tyler Winklevoss kardeşler yer alıyor.
İsimleri yabancı gelse de bu ikiz kardeşler, Harvard’da okudukları yıllarda, facebook fikrini kendilerinden çaldığı gerekçesiyle Marka Zukerberg’e dava açmış ve belli bir bedel alarak uzlaşmaya gitmişlerdi.

Bu kez öngörülerinin daha yüksek olduğu anlaşılıyor. 2013 tılında 11 milyon USD karşılığı bitcoin aldılar ve birkaç yıl sonra dünyanın ilk bitcoin milyarderleri arasına girmiş oldular.

bitcoin future, bitcoin exchange

9. Finansal kuruluşların Bitcoin’e yatırım yapması
Ağustos 2017'de Fidelity Investments, Dolaylı yolda olsa Bitcoin ve bazı diğer dijital para birimlerinin alım satım hizmetlerine aracılık etmeye başladı. Şirket, müşterilerine, dijital cüzdan sağlayıcı Coinbase aracılığıyla tuttukları bitcoin stoklarını görüntülemek için Fidelity web sitesini kullanmalarına izin veriyordu. 

Fidelity Labs başkan yardımcısı ve genel müdürü Hadley Stern, Reuters'e verdiği demeçte, "Bu, kripto para hareketlerinin ve taleplerin gerçekleşme şeklinin neye benzediğini ve müşterilerimizin ne yapmak  istediklerini öğrenmek için yapılan bir deney" dedi.

10. Bitcoin ikilemi ( Bitcoin çatalı )
1 Ağustos 2017'de Bitcoin, saniyede işlenebilecek işlem sayısının sınırlı olması da dahil olmak üzere birkaç sorunun sonucunda "Bitcoin çatalı" olarak adlandırılan şeyleri deneyimledi. 

Esasen, kriptokrasi Bitcoin Cash'in devreye girmesiyle ikiye bölünürdü. PCMag'tan Rob Marvin'in durumunu şöyle açıklıyor: "Bitcoin çatalı, daha önemli olanı temel alan ideolojik bir çatlağı ifade ediyor: merkezi olmayan yapısı ve Bitcoin ağının bağımsızlığını korumak ve bitcoin gibi dijital para birimleirni ana akım e-ticaret için daha uygun hale getirmek.

11. Bitcoin halka arzı
2017 aralık ayı itibarı ile artık dijital paraya sahip olmadan bu alanda yatırım yapmanın yolu var. Investopedia'ya göre, 10 Aralık 2017'de Bitcoin vadeli işlemlere açıldı.

Şikago Vadeli İşlemler Borsası (Chicago Board Options Exchange CBOE) dünyada Bitcoin’le vadeli işlem yapan ilk borsa oldu. Bitcoin’in CBOE borsasına giriş yapması bu para biriminin finansal çevrelerce kabulü yolunda atılan en büyük adım olduğu herkesçe kabul edildi. 

Nasdaq borsasıda 2018 de bitcoin özelinde vadeli işlem yapılmasını sağlayacak bir ürün sunacağını açıkladı. Bir diğer önemli gelişme;Hong Kong’da  Bitcoin karşılığı nakit para işlemi yapılabilecek ATM’ler açıldı.

Yorumlar

  1. Btcturk,Binance,Paribu güvenilir mi değil mi yazlarımız:

    1- Btcturk güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: btcturk güvenilir mi
    2- Binance güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: binance güvenilir mi
    3- Paribu güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: paribu güvenilir mi

    4- Binance güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: binance güvenilir mi

    YanıtlaSil
  2. Btcturk,Binance,Paribu güvenilir mi değil mi yazlarımız:


    Btcturk güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: btcturk güvenilir mi
    Binance güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: binance güvenilir mi
    Paribu güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: paribu güvenilir mi

    Paribu güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: paribu güvenilir mi

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti