PAZARTESİ SENDROMU

monday syndrome


Pek çok çalışan pazartesiden cumaya kadar, iş başlangıç ve bitiş saatleri itibarı ile klişe bir çalışma temposu yaşıyor. işlerin yoğun ya da sakin olduğu farklı günler yaşanabiliyor ama her sabah aynı saatte kalkıp aynı saatte işbaşı yapmak gerekiyor.

 Hafta sonu, seyahat programları, sosyal aktiviteler, gündüz saatlerini değerlendirebiliyor olmamız, gece geç saatlere kadar sürebilecek programlar ve ertesi sabah dilediğimiz saatte kalkabiliyor olmamız sebebi ile ruh halimizi tamamen değiştiriyor.

Hafta sonu 2 günlük özgürlük. Tamda bu keyfi ruh haline alışmışken hele de geç kalkılmış ve geç yatılmış bir Pazar gününün ardından, pazartesi sabahı, uykuya doymadan alarm sinyaliyle uyanmak!

Pazartesi sabahları uyanılan ilk dakikalar savunma mekanizması harekete geçer, ilk tepki alarmı ertelemek olabilir, 5 dakika ve 5 dakika daha. Bugün işe gitmesem diye içinden geçiren, aklından hastalık mazeretleri ve uygun senaryolar türeten sadece senmisin, hayır.

Bu psikolojik direnişin bazen fiziksel tepkilerle kendini dışa vurduğu da olur. Pazartesi sendromu, yorgunluk, baş dönmesi, göğüs sıkışması, iştah kaybı, vücut ağrısı, dikkatsizlik gibi geçici semptomlara yol açabilir.

"Pazartesi sendromu" tam anlamıyla bir uyum problemi. Takvimlerden bugünü silmek mümkün değil. Dolayısıyla bu uyum problemini düzeltecek ve hatta oluşmasını önleyecek birkaç basit öneriye kulak kabartmakta fayda var. ( www.ihracat.co )



Terminli işleri sonraki haftaya erteleme
Bazı çalışanlar ellerindeki işleri ötelemeye alışmıştır. Hafta içi ötelenen işler cumaya birikir. Özellikle de cuma yoğun bir iş trafiği yaşıyorlarsa, mesai bitimi bir an önce işyerinden uzaklaşmak için ellerindeki işleri sonraki haftaya ötelerler. Daha Pazar gecesinden, ertesi gün bekleyen işlerin sıkıntısı insanın içine çökebilir, işyerinde sizi bekleyen birikmiş işler, pazartesi sabahı işe gitmek insanın canını daha çok sıkar.

Dolayısıyla basit bir tavsiye ama işleri günü gününe yapmak sadece pazartesi sendromu değil her sonraki gün için sizin lehinize olacaktır.

Gündelik ev işlerini organize edin ve haftanın planını yapın
Ev işlerinizi, harici işleri hafta sonuna yığmayın. Pek çoğumuz normal bir iş günün ardından, yorgunluğun verdiği rehavetle bir takım ev işlerini, tamirat, alışveriş gibi gibi zaruri işleri hafta sonuna erteler. Aslında bir kısmı hafta içi akşam saatlerinde halledilebilirdi.

Böyle olunca hafta sonu dinlenmeye zamanınız kalmıyor hatta çok iş biriktirmişseniz ciddi anlamda yoruluyorsunuz da. Oysa hafta sonu biraz kendinize vakit ayırmanız özellikle stresli bir işte çalışıyorsanız rahatlamanız gerekir.

İşte böyle bir hafta sonunun ardından pazartesi sendromu yaşamak kaçınılmaz çünkü tatiliniz siz bir şey yapamadan bitti. Dolayısıyla güncelik işlerinizi organize edin ve hafta içi birkaç akşamınızı birkaç saatinizi düzenli bu işlere ayırın, her şeyi hafta sonuna ötelemeyin. ( www.ihracat.co )

pazartesi syndrome

Temiz hava alın, egzersiz yapın
İş için değil, kendiniz için erken kalkmaya çalışın, uyandıktan sonra iyi bir kahvaltı öncesi basit egzersizler yapın, herkes zaman probleminden şikayetçi ama aslında 5 dakikalık esneme hareketlerinin bile faydası olacaktır. Eğer sabahları biraz yürüyüş yapmanız mümkünse bu, güne zinde başlamanızı sağlayacaktır.

Yaşadığınız bölge sabahları hava almanız için müsaitse hatta işe yürüyerek gidebiliyorsanız şanslısınız, sabah olmuyorsa gün içinde yürüyüş yapmaya çalışın. Fiziksel performansı yüksek insanlar, zor ve dengesiz bir haftas onunun ardından dahi, pazartesi sendromuna daha dayanıklı olurlar.

Haftasonu güzel planlar yapın sosyalleşmeye çalışın
Pek çoğumuz hafta sonunu düşlerken ayaklarını uzatıp elinde tv kumandası pineklemeye dair sözler sarf eder. Bazen gerçekten hiçbir plan yapmadan evde kendi kabuğumuza çekilip sakin kalmak gerekiyor ama aslında insanı asıl dinlendiren, daha iyi hissetmemizi sağlayan şeyler sosyal aktivitelerdir.



Yakın bir bölgeye günlük seyahat programı, bir ören yeri ziyareti, sayfiye veya piknik programı, arkadaşlarla, aile ile sinema, tiyatro programı, dostlarla sohbet eşliğinde bir yemek programı, bir spor aktivitesi, hobilerinize zaman ayırmak işte asıl hafta sonunuzu verimli kılacak ve pazartesi sabahı işe dinlenmiş, rahatlamış bir şekilde gitmenizi sağlayacak olanlar bunlardır.

İş Kıyafetlerinizi bir önceki günden belirleyin
Her iş günü olduğu gibi pazartesi günüde sabah uyanma saati ile evden çıkma saati arasında süre genelde kısıtlıdır. Erkekler içinde geçerli olmakla birlikte özellikle kıyafet seçeneği bol kadınlar için sabahları ne giyeceğine karar verememek ciddi bir vakit kaybına, işe geç kalmaya sebep olabilir. Bu işi akşamdan belirleyerek haftanın her günü için tedbir alabilirsiniz ama özellikle pazartesi sabahı bu tip bir sıkıntı yaşamamak, hafta sonu ertesi strese davetiye arayan ruh halimizin daha fazla bozulmaması için yardımcı olacaktır. ( www.ihracat.co )

pazartesi syndrome


Uyku düzeni ve minimum uyku saatleri
Uyku için ihtiyaç duyulan saat aslında kişiden kişiye değişiyor. Bu temelde vücut ritmimize, yaşadığımız stres faktörü ve daha pek çok koşula bağlı olmak üzere değişiyor. Temel olarak bir insanın günde 6 saatten az veya 10 saatten çok uyuması sağlıksız kabul ediliyor. Hafta sonlarını çok uyuyarak heba etmemek lazım, aynı şekilde geç kalkılan ve geç yatılan bir Pazar günün ardından, eğer uykusuz kalmışsak pazartesi günü sinir sitemimiz yorgun, dikkatimiz dağınık bir şekilde güne başlayacağız işte bu pazartesi sendromuna davetiye demektir.


Uzmanlardan gelen tavsiyeler, kişiden kişiye değişmekle birlikte İnsanların günde 7-8 saat uyuması gerektiği yönünde. Yetişkin bir insanın ortalama uyku süresi, hayvanlarla karşılaştırıldığında sıralamada ortalarda yer alıyor. bu vesile ile, diğer canlıların ortalama günlük uyku sürelerini içeren aşağıdaki tablo ile yazımıza renk katarak son verelim ( www.ihracat.co )



HAYVANLARIN GÜNLÜK UYKU SÜRELERİ

pazartesi syndrome

                       Türler  Ortalama Günlük Uyku SüresiOrtalama Günlük Uyku Süresi
                 (24 saat %'si)              (Saat / gün)
Kahverengi Yarasa ne kadar uyur82.9%19.9 saat
Piton ne kadar uyur75%18 saat
Baykuş Maymun ne kadar uyur70.8%17.0 saat
Kaplan ne kadar uyur65.8%15.8 saat
Sincap ne kadar uyur62%14.9 saat
Aslan ne kadar uyur56.3%13.5 saat
Sıçan ne kadar uyur52.4%12.6 saat
Kedi ne kadar uyur50.6%12.1 saat
Fare ne kadar uyur50.3%12.1 saat
Tavşan ne kadar uyur47.5%11.4 saat
Ördek ne kadar uyur45%10.8 saat
Köpek ne kadar uyur44.3%10.6 saat
Avrupa Kirpi ne kadar uyur42.2%10.1 saat
Sincap Maymun ne kadar uyur41.3%9.9 saat
Şempanze ne kadar uyur40.4%9.7 saat
İnsan (Yetişkin) ne kadar uyur33.3%8 saat
Domuz ne kadar uyur32.6%7.8 saat
Guppy (balık) ne kadar uyur29.1%7 saat
Keçi ne kadar uyur22.1%5.3 saat
İnek ne kadar uyur16.4%3.9 saat
Koyun ne kadar uyur16%3.8 saat
Afrika Fil ne kadar uyur13.8%3.3 saat
Eşek ne kadar uyur13.0%3.1 saat
At ne kadar uyur12.0%2.9 saat
Zürafa ne kadar uyur7.9%1.9 saat

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

küçük lord kitabının kısa özeti