cumhuriyet ile ilgili kompozisyon

CUMHURİYET İLE İLGİLİ KOMPOZİSYON
      Cumhuriyet; bir milletin  kendi kendini yönetmesidir. Atatürk’ün önderliğinde çıkmıştır ülkemizde . Özgürlüğümüzü ilan etmenin bir çeşididir.  Türklüğün varlığının temelidir. Atamızın Türk ulusuna  bıraktığı en büyük eserdir. 

     Cumhuriyet için ne kanlar dökülmüş ve ne savaşlar  verilmiştir.  Yaşanan bunca  zorlukların ardından çalışmanın  bir mükafatıdır.   Milletin  sıkıntıları Cumhuriyet sayesinde sona ermiştir. Özgürlüğün, eşitliğin, adaletin sembolü konumundadır.Halk olarak Cumhuriyetin tarifi  az da olsa bilinir. Ama herkes tek tük ve aynı yanıtlar  verir. Bu cevap "Halkın kendi kendini yönetmesi, özgürce yaşamak" vb.  cevaplardır. Ama Cumhuriyetin tarifini  bu kadar basite indirgenmemeli çünkü bu kadar basit kazanılmadı cumhuriyet . Bünyesinde kocaman bir geçmiş  barındırıyor ve o yıllarda  yaşanmış çileyi, zorlukları anlatan en iyi  ifadedir.
Türk Milletinin insanları  olarak hepimiz özgürce yaşıyoruz, kılık kıyafetimize karışan eden  yok, seyahat yasağımız yok ve bunları yaparken de herhangi bir kişiden  izin almak zorunda değiliz. Bize bunları sağlayan en büyük ilkedir Cumhuriyet. Lakin  çıkardığımız bu özgürlüğün tadının zamanında ödenmiş büyük bedelleri olduğun hiçbir vakit  unutmamamız gerek.
Atalarımız yıllar  boyunca vatan ve millet bağımsızlığı uğruna savaşıp direnerek ölümü bile göze olarak bizlere böyle güzel bir ilkeyi  miras bıraktılar. Atalarımızın bu savaşları yapmalarının en büyük sebepleri  ilerde bu ülke kimseye bağımlı kalmasın tam bağımsız bağımsız  bir biçimde yaşasın diyeydi. Biz bunca özgürlüğün, güzelliğin tadını çıkarır iken hiçbir zaman bizler uğruna yaşamlarını  feda etmiş bu fedakâr kişileri  unutmamalıyız. 1919 senesinde başlayan Kurtuluş Savaşında ulusun  çektiği acıyı ve cumhuriyetin kurulmasındaki engelleri hiçbir vakit  unutmayarak cumhuriyetimizi koruyacak ve onu her zaman  ileri taşımaya bakacağız.
Yeni kuşaklara  ilk öğreteceğimiz şey ülkenin  nasıl kazanıldığı ve onu nasıl koruyup her şeyin üzerinde tutacağımızdır. Bizlere düşen en büyük vazife  budur. Atalarımızın büyük mücadeleler verip uğruna kanlar döktüğü kendi çocuklarını kaybettiği, kendi yaşamlarını  feda ettiği cumhuriyetimizi korumak, ne olursa olsun ona sahip çıkmak ve her vakit  ileriye götürerek daha da uygar , medeni seviyelere ulaştırmaktır. Bunları yaptığımız vakit  atalarımıza olan borcumuzu ödemiş olacağız.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti