selanik manastır istanbul sofya hangi özellikleriyle mustafa kemalin fikir hayatının gelişimine

7. Dört Şehir ve Atatürk
Aşağıda Mustafa Kemal’in fikir hayatının oluşumuna ve gelişimine etki eden şehirlerden bazılarına ait görseller verilmiştir. Bu şehirlerin hangi özellikleriyle Mustafa Kemal’i etkilediğini ilgili boşluklara yazınız

Selanik :
Müslüman, Musevi, Rum, Ermeni, Bulgar ve Ulahlar gibi çeşitli ulusların , kültürlerin ve dinlerin  olduğu bir şehirdi. Selanik, Batı kültürünün yakından takip edildigi ve günlük hayatta  bu kültüre yer verilen bir Osmanlı şehriydi . Avrupa’da yazılan   pek çok gazete, dergi ve kitap bu şehirde  kolayca elde edilip okunabiliyordu. Selanik’in bu tür özelliklerinin olması da Mustafa Kemal’in burada yetişirken   çağdaşlaşma konusunda sıkıntı çekmeyeceği açıktı.
Manastır :

Burada Osmanlı Devleti’nin farklı kentlerden  ve toplumsal kesimlerinden gelen öğrencilerle tanıştı. Bazı arkadaşlarından   çok etkilendi. Onlar sayesinde yeni düşünürler ve düşünceleri  tanıma fırsatı buldu.   Ömer Naci sayesinde edebiyata ve hitabet sanatına ilgi duydu, Namık Kemal ve Tevfik Fikret’in yapıtlarını  okudu.   Namık Kemal’in eserlerindeki vatan sevgisi ve hürriyet düşüncesinden çok etkilendi.

İstanbul :
Makedonya’daki siyasi fikirleri, burada daha da olgunlaştı. Bu sırada Şam’da iç karışıklıklar yaşanıyordu. Devletin millet  üzerindeki otoritesi zayıflamıştı. Ayrıca eşkıya saldırıları da milleti  zorluyordu. Mustafa Kemal, daha ilk görev yerinde karşılaştığı bu mühim  durum içinde yılmamış, bugünün değil yarının adamı olmaya karar vermişti.
Sofya :
Sofya’da ateşemiliter olarak bulunan  Mustafa Kemal, oradaki Türklerle türlü  bağlantılar kurarak onların deretlerini  dinledi. Sofya’da bulunan büyükelçilerle iletişimde  bulunarak Avrupa’da oluşan kutuplaşmaların nabzını tuttu.  


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti