mustafa kemalin trablusgarpa gidişini ve yürüttüğü faaliyetleri araştırın

Mustafa Kemal’in Trablusgarp’a gidişini ve yürüttüğü faaliyetleri araştırınız. Bu çalışmaları onun kişilik özellikleriyle ilişkilendirerek yazınız
Osmanlı ‘nın  genç subaylarından bir kısmı  Trablusgarp'ı savunmak için gönüllü    Mısır, Tunus yoluyla cepheye gittiler. 

Trablus'ta yerli Arapları teşkilatlandırarak savaşa  katılmalarını sağladı ve Askeri birlikleri 3  komutanlığı ayırdı. Derne Komutanlığı yapan  : Kurmay Binbaşı Mustafa Kemal … Bir ay hastanede tedavi gören Mustafa Kemal Atatürk  A, 6 Mart 1912'de Derne komutanı oldu. Derne'de çok başarılı savunma muharebeleri yaptı. Gönüllü subaylar Balkan Savaşında vazife  almak üzere İstanbul'a döndüler. Bu çalışmaları Atatürk ün vatanseverliği ile ilişkilendirebiliriz. Aynı zamanda burada Atatürk ‘ ün ileri görüşlü bir lider olmasının da payı vardır.

2.O dönem İngiltere Mısır'a, Fransa da Tunus'a hakim olmuş,
3.İtalya da gözünü Trablusgarp'a dikmişti. İtalya, İngiltere ve Fransa'yla yaptığı gizli ve açık anlaşmalarla Trablusgarp'ı işgal onayını aldıktan sonra,
4. 29 Eylül 1911'de Osmanlı Devleti'ne savaş ilan etti.
5.5 Ekim 1911'de Trablus'a asker çıkardı.
6.20 Ekime kadar peş peşe Tobruk, Derne ve Bingazi İtalyanların eline geçti.
7.Binbaşı Enver Bey, Kolağası Mustafa Kemal, Fuat Bey   Nuri Bey   Fethi Bey (Okyar), Albay Neşet Bey bu subaylar arasındaydı. Enver Bey,.
Trablus Komutanlığı : Kurmay Albay Neşet Bey
Bingazi Komutanlığı : Kurmay Binbaşı Enver Bey

8.Seyahati sırasında binbaşılığa yükselen Mustafa Kemal, 8 Aralık 1911'de Trablusgarp'a geldi.   
9.Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşı'nın çıkması üzerine 15-18 Ekim 1921   arasında, Osmanlı-İtalyan delegeleri arasında imzalanan Ouchy   Barış Antlaşması ile sona erdi. Antlaşmaya göre Trablusgarp ve Bingazi   bir İtalyan sömürgesi oldu. İtalya bununla da yetinmeyerek, 5 Kasım 1911  Trablusgarp ve Bingazi'yi topraklarına kattığını dünyaya duyurdu.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti