atatürkün ülkemizde sosyal bilimlerin gelişmesi için arkeoloji ve müzecilik alanlarında yaptığı çalışmalar

ATATÜRK ‘ ÜN ÜLKEMİZDE SOSYAL BİLİMLERİN GELİŞMESİ İÇİN ARKEOLOJİ VE MÜZECİLİK ALANLARINDA YAPTIĞI ÇALIŞMALARIN NELER OLDUĞUNU YAZINIZ.  ARAŞTIRMA SONUÇLARINIZI AŞAĞIYA YAZINIZ.

1. Topkapı Sarayı Müze halinde getirildi .
2.Türk Tarih Kurumu açılmıştır .
3. Türk Dil Kurumu açılmıştır .
4. Etnografya Müzesi açılmıştır .
5. Ankara Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi kurulmuştur .
6.Arkeolojik kazılara başlanmış ve arkeologlar önemli çalışmalarda bulunmuştur .
7.1930'da Almanya Arkeoloji Enstitüsü kuruldu .
8.1930'da Fransız Arkeoloji Enstitüsü kuruldu .
9. 1931'de ilk Türk arkeolojisi olan  İstanbul Arkeolojik Enstitüsü kuruldu.
10. 1933 yılında İlk Türk Kazısı Ahlatlıbel'de  yapıldı .
11.1947 ‘ de  Tahsin Özgüç ve Nimet Özgüç Fraktin kazıları başlatır .
12. 1948 ‘de  ise Ankara'da İngiliz Arkeoloji Enstitüsü açılmıştır .


Büyük bir yarımada biçimindeki ülkemiz  tarih boyunca bir çok uygarlıkların beşiği olmuş, günümüzden 60  bin öncesine dayanan, insanın varoluşundan başlayarak birikimler sonucu oluşan kültürel değerlerin ve eserlerin  bütünü "Anadolu Uygarlığı"nı oluşturmuştur. Atatürk 1931 senesinde  kurduğu Türk Tarih Kurumu'na vasiyeti ile mirasının büyük bir bölümünü bırakmıştır. Vasiyetinin 6. maddesinde Atatürk bu hali  şöyle açıklamıştır. "Her yıl  nemadan mütekabi miktarı yarı yarıya Türk Tarih ve Dil Kurumu'na verilecektir." Atatürk'ün bu   davranışı Türk Tarihine, Anadolu Uygarlığı'na ve kazı bilimine  verdiği önemi ve değeri gösterir. Atatürk'ün "Anadolu tarihi bizim tarihimizdir, Anadolu uygarlığı   uygarlığımızdır." Görüşü ve savı bugün de uygar  bilim adamları tarafından kabul edilmektedir. Bu fikre  uygun olarak bugün müzelerimizin depo ve vitrinlerinde "Anadolu kültür ve uygarlıkları"'nın ürünleri korunmakta ve sergilenmektedir.

Atatürk, Anadolu'da "Ulusal Kurtuluş Savaşı" senelerinde  bile Türk müzeciliğini unutmaz ve gereken değeri  verir. İlk meclis açılışından sonra Hükümetin yapacağı işler arasında "Milli eski eserlsrimizin bir an evvel  derlenerek korunması" nı sayar. Ardında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Türk asar-ı Atikası Müdürlüğü'nü kurar. Cumhuriyet'in ilk senelerinden  itibaren her konuda olduğu gibi Türk Müzeciliğinde de heyecanlı bir dönem başlar. Bugünkü müzelerimizin çoğu Cumhuriyetin ilk senelerinde  kurulmuştur.

1933 senesinde  Atatürk'ün emirleriyle başlatılmış olan AHLATLIBEL KAZISI nı Atatürk büyük bir alaka ile  izlemiş ve   giderek bizzat denetlemiştir. Daha sonra ikinci büyük kazımız Alacahöyük civarında yapılmıştır.

Atatürk'ün ileri görüşlülüğü ve öncülüğü sayesinde  başlayan müzecilik ve arkeolojik kazı anlayışının yurdumuzda  yerleşmesinden sonra müzelerimiz her yönüyle uygar  ölçüler içinde gelişmiş, eğitim ve sanat yapısına katkıda bulunmaya başlamıştır. Bu sebeple  Atatürk'ün amaç  gösterdiği ölçüler içerisinde Müzelerimiz gereken çalışmaları  yapmış ve dünya standartlarına ulaşmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

küçük lord kitabının kısa özeti