trafik kurallarına uymanın önemiyle ilgili kısa kompozisyon

TRAFİK KURALLARINA UYMANIN ÖNEMİYLE İLGİLİ KISA  KOMPOZİSYON
Trafik kuralları, genel olarak yaya ve sürücülerin yolda giderken uymaları gereken kurallardır. Çağımızda , özellikle büyük şehirlerde  insan ve araç sayısı çok artmıştır. Yollar çok kalabalıktır. Yaya ve sürücülerin bir yere gidip gelirken birbirlerine zarar vermeden gitmeleri  ancak bu kurallara uymalarına bağlıdır.

  Trafik kurallarına uyulmadığı taktirde  neler olduğunu hepimiz biliriz. Bu tür haberleri her gün   okumakta,   izlemekteyiz. Trafik kurallarına uymamak hem kendi yaşamımızı  hem de başkalarının yaşamını  tehlikeye atmaktır. Bunu yapan insanlar  kendilerinin ve başkalarının hayat  hakkına saygısızlık etmiş olurlar. Trafik kurallarına uymamak kişilerin  ölmelerine, yaralanmalarına, Sakat kalmalarına ve   zarara uğramalarına sebep  olur. Trafik kurallarına uymayarak insanlara  zarar vermek, haksızlık yapmak  demektir. Bu nedenle Toplumsal yaşamın  gereği olarak trafik kurallarına her daim  uymalıyız. Böylece kendimizi ve diğer kişileri  tehlikelerden korumuş oluruz.  
Bunu yapabilmek için Yaya kaldırımlarında her zaman sağdan yürümeliyiz.  Trafik ışıklarına her daim  dikkat etmeli ve kırmızı ışıkta geçmemeliyiz, sürücü ve yolcuysak emniyet kemerini kullanmalıyız . Ayrıca sürücülerin aşırı hız yapmamaya, uykusuz ve alkollü   araç kullanmamaya dikkat etmeleri gerekir.  cadde ve sokaklarda her daim  yaya kaldırımında yürümeliyiz. Karşı kaldırıma sadece  yaya geçitlerinden geçmeliyiz Kaldırımdan inerken, karşıdan karşıya geçer iken önce sola, sonra sağa yine sola bakıp   geçmeliyiz Yaya kaldırımı olmayan yerlerde yolun her zaman solundan yürümeliyiz Trafik polislerinin işaretlerine uymalıyız.  Trafik Polisinin olmadığı alanlarda  trafik işaretlerine dikkat etmeliyiz. Trafik lambası kırmızı yanar iken kesin olarak karşıya .  Duran bir aracın  hemen önünden ve arkasından geçmemeliyiz Taşıt araçlarından inerken taşıtın   durmasını beklemeliyiz .  Taşıt araçlarına binerken sıramızı beklemeliyiz . Taşıt aracından iner inmez hemen karşıya geçmemeliyiz . Bu kurallara uyarsak hem biz hem de karşımızdaki insanlar rahat eder.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti