mevsimlerle ilgili kompozisyon

MEVSİMLERLE İLGİLİ DUYGU VE DÜŞÜNCELERİMİ ANLATAN KOMPOZİSYON
Mevsimler, üzerinde yaşadığımız Dünya’nın hareketinin sonucudur. Dünya çok  büyüklükte olan ama evren için bir nokta kadar boyutlarda hareket eden Güneş’in etrafında döner de  durur. Bunun sonucunu ise  insanlar toplar. Mevsimler oluşur ve bizim hayatımız  şekillenir.
İlkbaharda, o güzelim çiçekler tomurcuklanır. Gökyüzü giderek mavileşir. Sular durulur. Yağmur ince ince yağsa da bizi sırılsıklam yapmaz. Bahar, ilk kez tüm  varlıkları kuşatır. Süresi belli gibidir. Üç ay, hem ısıtır, hem üşütür. Yazı haber verir. Bizlere kışı özletir.
Yazın,   yaşam bizim için daha da  renklenir. Çiçekler açar, ağaçlar yemyeşildir. Farklı farklı canlıların sesleri kulaklarda duyulur . Gökyüzü mavidir. Denizler sımsıcak olur. Yazları sıcak geçer. Isınırız. İçimiz ısınır. İnsanlığımız da  ısınır. Sevmek, yaza ait bir kavram değildir fakat  sevmek de ısıtır. Mevsimler, bize armağandır.
Sonbahar, elveda mevsimine benzer. Yapraklar dökülür. Yeşillikler azalır. Hava soğumaya başlar. Herkes kendi  yuvasına çekilir. Kuşlar uzaklara uçar. Yağmurlar yağar. Toprak da kokar. Son olarak bahar yeniden doğmak için tazelenme mevsiminin başlangıcı olarak yeniden  gelir ve varlıkları kuşatır.
Kış, soğuktur. Kar yağar. Karlar, sağlıklı bir yaşamın  başlangıcı gibi her yeri bembeyaz yapar. İnsanlar da üşür. Bazı hayvanlar uyur. Hayvanlar da üşür. Acıkır. Dallarda bu mevsimde yaprak yoktur. Kar vardır. Bazen kar yağmaz, yağmur da  ıslatır. Sırılsıklam yapana kadar ıslatır. Kışın gökyüzü gridir. İnsanlar çok kalın giyinir. İnsanlar bakışlarıyla başka insanları  ısıtır. Sevgi her mevsim kazanır. Mevsimler değişir. Dünya döner, mevsimler döner. Biz de mevsimleri bu saydığız özellikleriyle yaşarız.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti