istediğiniz bir konuyla ilgili eleştiri yazısı yazın

İSTEDİĞİNİZ BİR KONUYLA İLGİLİ ELEŞTİRİ YAZISI YAZINIZ
Konu:Eskici adlı hikaye eleştirisi
       Hepiniz bilirsiniz herhalde Refik Halit Karay ‘ ın Eskici adlı öyküsünü. Bilmiyorsanız bir hatırlatma yapalım: Hasan adlı küçük çocuğun anne ve babası ölünce konu komşu onu gemiye bindirip Arap yarımadasına gönderiyor. 

        Tabi orda Hasan adlı çocuğun bir akrabası onu karşılıyor ve Hasan ‘ ın orda yaşadığı zorlukları anlatan çok güzel bir öykü.

      Dil konusunda yazılmış en güzel öykü denebilir buna. Çünkü bir dil gurbeti ancak bu kadar güzel anlatılabilir. Dil ile ilgili sayfalarca yazılacak ansiklopediye değer bu üç beş sayfalık öykü. Bu öyküde ortam o kadar güzel anlatılıyor ki okuyan herkes kendini bir an olsun o küçük çocuğun yerine koyuyor. Onun yaşadığı zorlukları bir an olsun yüreğinin derinliklerinde duyuyor. Keşke Refik Halit,  bu hikayenin devamını da yazmış olsaydı. En çok Hasan ‘ a ne olduğunu merak ediyorum sonrasında. Acaba o küçük yürek özlemini çektiği yurduna kavuşmuş mudur? Hatıralarında canlanan yerlere gitmiş midir? Bunları bizler elbette ki öğrenemeyeceğiz. Öğrendiğimiz bir şey varsa o da insanın vatansız, dilsiz hayatını sürdürmesinin çok zor olduğudur. Bu hikayeye galiba yöneltebileceğim en büyük eleştiri Hasan ‘ ın Arap yarımadasındaki halasının tek bir kelime dahi Türkçe bilmemesi olabilir. En azından bunu hissedip Hasan ‘ ın bu acılarına çözüm olabilseydi.  Tabi ki bunu biz bilemeyiz. Eğer okumayanınız varsa ilk işiniz bu öyküyü okumak olsun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti