MARKA KİMLİĞİ OLUŞTURMA

make a brand

Markalaşma, büyük ya da küçük, perakende ya da B2B tüm ticari işletmeler için önemlidir. Etkili bir marka stratejisi, rekabetin gün geçtikçe arttığı günümüz ekonomisinde ciddi bir avantaj sağlar.
Basitçe söylemek gerekirse, markanız müşterinize vaadinizdir. Ürün ve hizmetlerinizden neler bekleyebileceklerini onlara anlatır ve sizi rakiplerinizden ayırır. Markanız kim olduğunuz, kim olmak istediğiniz ve insanların sizi nasıl algıladığına bağlı olarak şekillenir.

"Kendini tanı." Bu eski söz sadece kişiler için değil firmalar içinde dikkatle ele alınması gereken bir mesele. Bir girişimcinin yapabileceği, marka ile ilgili birçok hatalar vardır; iyi çalışılmamış bir reklam kampanyası, yanlış bütçelendirme, firma ve ürünlerle ilgili şeffaf olmamak ve bu gibi… Neticede kimse kötü bilinen bir markaya sahip olmak istemez ama bu noktaya gelmek bazen çok küçük bir hatanın sonucu bile olabilir.

Marka oluşturmak
Marka yaratmak, markayı tanıtmak, tüketiciye sunmak, Bu niye bu kadar büyük bir mesele? Farzedinki bir işe talip oldunuz ve iş görüşmesine gideceksiniz, muhtemelen firmanın ve pozisyonun beklentilerine uygun bir şekilde giyinir, önemli tecrübeleriniz ve üstün yönlerinizi öne çıkaracak bir konuşma hazırlar, gündelik konuşma şeklinizden farklı bir tonda ve farklı vurgularla konuşursunuz. Esasen, istihdam edilebilirliğinize elverişli olacağını umduğunuz bir kişi yaratmışsınızdır. Aynı şekilde, markanız bir şirketin kişiliğidir ve markanız muhtemel müşterilerinizi etkileyecek ve sizi seçmelerini sağlayacak bir donanımda oluşturulmalıdır.

Bulunduğunuz sektörde yenilikçi bir firmamısınız? Ya da yıllardır sektörde yer alan ve bu tecrübe ile güven duygusu yaratabilen bir firmamısınız? Ürününüz yüksek maliyetli, yüksek kaliteli bir ürünmü yoksa düşük maliyetli, fakat fayda/fiyat avantajına sahip değerli bir seçenek mi? Aynı anda her ikisi birden olamazsınız ve tüm müşteri tiplerine hitap edemezsiniz. Marka kimliğiniz şekillenirken, olası müşteri kitlenizin gözünde nasıl bir imajınız olmalı ve kimlere hitap etmek istediğinizi iyi belirlemelisiniz.

Markanızın temeli logonuzdur. Web siteniz, ambalajınız ve promosyon malzemeleriniz - hepsi de logonuzu taşımalıdır. Logonuz müşteri ile kuracağınız sembolik bir iletişim dilidir.

make a brand

Marka Stratejisi ve Bütçesi
Marka stratejiniz, marka mesajlarınızı nasıl, nerede, ne zaman ve kime iletmeyi planladığınızdır. Reklam verdiğiniz her yer, marka stratejinizin bir parçasıdır. Dağıtım kanallarınız da marka stratejinizin bir parçasıdır. Görsel ve sözlü olarak iletişim kurduğunuz her şey marka stratejinizin bir parçasıdır. Reklamın nasıl, nerede ve ne sıklıkla yapılacağı, bütçenizle orantılı olmalıdır. Reklam ve tanıtım bütçeleri çoğu zaman hafife alınır ve firmalar bu bütçeyi küçük tutma eğilimindedir ancak unutmayın ölü doğan bir marka için çoğu zaman ikinci bir şans olmayacaktır.

Tutarlı, stratejik marka bilinci, markanızın özdeş, markalanmamış ürünlere göre daha yüksek fiyatla, daha yüksek karla satış yapmanızı sağlayan, şirketinizin ürünlerine veya hizmetlerine getirilen katma değer anlamına gelen güçlü bir marka değerine yol açar. Bunun en bariz örneği kola ve jenerik ürünlerdir. Örneğin Coca-Cola güçlü bir marka değeri oluşturduğundan, markası duyulmamış rakiplerine oranla, daha yükske bir fiyatlandırmaya sahiptir. Müşteriler, ispatlanmış kalite, güven ve artı değerlerden dolayı bu yüksek fiyatı ödeyerek muadili tanınmamış markalara göre yüksek ölçüde Coca cola yı satın almaktadır.

Marka değerine özgü katma değer sıklıkla algılanan kalite veya duygusal bağlanma biçiminde tanımlanır. Örneğin, müşterilerin başarı ve kalite duygusunu eşleştirerek ürünlerini tercih edeceğini hesaplayan Nike, başarılı sporcu ve örneğin yıldız atletleri reklamlarında kullanarak, onlara nike ürünleri giydirerek başarılı satış grafiğini sürdürmektedir. Burada yaratılan güçlü marka mesajı Nike ın sadece bir ayakkabı olmadığıdır.

make a brand

Markanızın Tanımlanması
Markanızı tanımlamak, işinizi kendi kendinize keşfetmenin bir yolculuğu gibidir. Zor, zaman alıcı ve rahatsız edici olabilir. En azından, aşağıdaki soruları yanıtlamanızı gerektirir:

Şirketinizin misyonu nedir?
Ürünlerinizin veya hizmetlerin avantajları ve özellikleri nelerdir?
Müşterileriniz ve potansiyel müşterileriniz şirketiniz hakkında şimdiden ne düşünüyor?
Şirketinizle ilişkilendirmelerini istediğiniz nitelikler nelerdir?

Araştırmanızı yapın. Mevcut ve potansiyel müşterilerin ihtiyaçlarını, alışkanlıklarını ve arzularını öğrenin. Ne düşündüklerine yönelik tahminleriniz olabilir sakın buna güvenmeyin, Müşterinizin ne düşündüğünü öğrenmeye çalışın.


Marka kimliği oluşturma: ipuçları ve standart adımlar

Markanızı temsil edebilecek etkide ve özgün bir logo tasarlayın. Sadece ürünleriniz, kartvizitiniz ve tabelanızda değil kurumsal kimliğinizi ifade eden tüm materyaller üzerinde logonuzu kullanın.

Marka mesajınızı yazın. Markanız hakkında iletişim kurmak istediğiniz önemli mesajlar nelerdir? Her çalışanın marka niteliklerinizden haberdar olması gerekir.

Markanızı entegre edin. Marka bilinci oluşturma, işletmenizin her yönüne, yani telefonlarınızı nasıl yanıtladığınıza, sizin veya satış görevlilerinin satış görüşmelerinde, e-posta imzanıza, her şeye ne zarf verdiğini gösterir.

Şirketiniz için markanızı yansıtan bir "ses" yaratın. Bu ses yazılı iletişimin tümüne uygulanmalı ve tüm materyallerin görsel imgelerine (internet siteleri ve gsm aplikasyonları dahil) dahil edilmelidir. Markanız arkadaşçamı, iletişim kanallarınız açıkmı yoksa daha resmi, daha ulaşılmaz, örneğin lüks bir markamı. Oluşturmak istediğiniz imajı şekillendirin.

Slogan hazırlayım. Markanızın özünü ifade eden, etkileyici, unutulmayacak, anlamlı ve özlü bir ifade yazın. Birkaç kelimelik bir cümleden daha uzun olmasın

Tasarım şablonları ve pazarlama malzemeleriniz için marka standartları yaratın. Aynı renk şemasını, logo yerleşimini, boyunca bakmak ve hissetmek için kullanın. Fantezi, sadece tutarlı olmak zorunda değilsiniz.

Markanıza güvenin. Müşteriler, marka vaadinizi yerine getirmezseniz diğer markalara yönelecektir. Bu tehlike daha seçim aşamasında oluşacak bir güvensizlik duygusu yüzünden de yaşanabilir. Müşteriye markanıza duyduğunuz güveni, reklamınız, mesajlarınız ve duruşunuzla gösterin.


Tutarlı olun. Markanız adına yapılan tüm çalışmalar bir bütünün parçalarını yansıtmalı, tüm taahhütleriniz, söylemleriniz, sunumlarınız belli bir çizgiyi yansıtmalı. Bu son madde aynı zamanda önceki tüm tavsiyelerin bir toplamı niteliğindedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti