demokrasinin temel ilkeleri nelerdir

DEMOKRASİNİN TEMEL İLKELERİ NELERDİR?
1.Milli Egemenlik: Yönetme yetkisinin ulusa  ait olması demektir. Demokraside egemenlik millete  aittir.
Milletin  iradesi ve egemenliği, belirledikleri temsilciler aracılığı ile gerçekleşir. Halk temsilcilerini belirli bir müddet  seçer; temsilciler de halk adına kanunlar  yapar. Ülke bu kanunlara  göre yönetilir.

2. Seçme Seçilme Hakkı:Seçme ve seçilme hakkı, demokrasinin sağladığı temel ilkelerden  biridir. Temsilciler seçim ile belirlenir. Halk, temsilcilerine kendisi adına yönetme yetkisini belirli bir müddet  için verir.
Demokrasilerde gizli oy kullanma,serbest seçim, açık sayım   geçerlidir. Türkiye ‘ de  18 yaşını dolduran,akli dengesi yerinde olanlar rey  kullanabilir. askerlik görevini  yerine getirmekte olan erler ,askeri öğrenciler ve hükümlüler ise oy kullanamazlar
3. Katılım: Demokrasiler faal  ve aktif vatandaşlara  gereksinim duyar. Yurttaşlar seçme ve seçilme haklarıyla yönetime iradesini yansıtır; bunun yanı sıra  sivil toplum kuruluşlarındaki etkinliğiyle hakların takipçisi olur.
4. Özgürlük: Özgürlük, kişinin , başkalarının haklarına zarar vermeden istediğini yapabilmesidir. Demokrasinin olmadığı yerde hürriyet  ve insan hakları, özgürlük ve insan haklarının olmadığı yerde de demokrasi barınamaz.
5. Eşitlik: Eşitlik, hakların kullanılmasında ayrım olmamasıdır. Demokraside eşitlik, kanunlar  önünde eşitliktir. Kanunlar  herkese aynı biçimde uygulanır; herhangi bir insana , aileye, zümreye ayrıcalık tanınmaz.
6. Çoğulculuk:Demokraside her fikre , anlayışa, inanışa saygı gösterilir. Bu fikir  ve anlayışların siyasi partilerle temsil edilmesine olanak  verilir. Seçimlere birden çok  siyasi parti katılır. Böylece farklı fikir  ve düşünceler yönetimde kendini ifade olanağı bulur.

7. Çoğunluk: Demokraside çoğunluk   aranır. Seçimlerde Çoğunluğu elde eden parti iktidar olur. Öteki  partilerde muhalefeti oluşturur. Demokraside çoğunluğun yanında azınlığında hakları da korunur.
8.Hoşgörü: Demokrasi hoşgörü esastır . Farklılıklar ve diğer  unsurlar demokraside birbirlerine   uzlaşmayı öğrenirler.
9.Hukuk Devleti: Hukuk Devleti, vatandaşlarına  hukuk güvenliği sağlayan, yöneticilerinde hukuka bağlı olduğu devlettir. Hukuk Devletinde Yasalar anayasaya uygundur; yargı ise  bağımsızdır. Devletin yaptığı bütün işler yargı denetimine açıktır. Tüm yurttaşlar  kanun önünde eşittir. Demokrasilerde hukukun üstünlüğü ilkesi vardır . İktidar hiçbir kimse ya da grubun tekelinde değildir.
10.Kuvvetler Ayrılığı:Demokrasilerde kuvvetler ayrılığı   uygulanır. Kuvvetler ayrılığı ilkesi   iktidar tekelini kıran bir uygulamalıdır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti