ahilikte papucu dama atılmak ne demektir
AHİLİKTE “PAPUCU DAMA ATILMAK” NE DEMEKTİR? YAZINIZ.
İşini iyi yapmayan esnafın gözden düşmesi demektir. Malında hata ya da eksik görülen üretici malın karşılığını tüketiciye verirdi. Bu da herkesin huzurunda olurdu. Ve bu mal bir daha kullanılmamak üzere dama atılırdı. Bu olaya papucu dama atılmak denirdi.
a.Osmanlılar devrinde esnaf teşkilatı, Ahilik geleneğinin uzantısı olarak belli bir düzen içerisinde ve fevkalede sağlıklı işlemiştir.
b.Her esnaf teşekkülünün bir kethüdası bulunur ve kethüda o meslek dalının inceliklerini, kanunlarını, yönetim biçimini iyi bilir, esnafın çalışma düzeni ve dürüstlüğünü denetlermiş.
c.Esnaf ile kethüda arasında yiğitbaşı denilen, bilirkişi konumunda bir esnaf temsilcisi bulunur, sanatında hile yapanlar olursa yiğitbaşı tarafından tespit edilerek kethüdaya bildirilir
d. gerekli ceza işlemleri başlatılırmış.
e.Bu, bir nevi şimdiki TSE kontrollüğü demektir.
f.Takdir edilir ki ayakkabı imalatı bu tür şikayetlere açık bir meslektir.
g.Kısa sürede eskiyen ayakkabının kullanım hatası mı, yoksa üretim hatası mı olduğu sık sık tartışma ve şikayet konusu edilmeye olmuş.
h. Eğer bir imalat hilesi söz konusu ise ilgili usta çağırılır, esnafın ileri gelenleri, yiğitbaşı ve diğer meslek temsilcileri huzurunda kethüda tarafından tekdir edilir,
i. aldığı ücretin müşteriye iadesi sağlanır, dava konusu olan ayakkabı da kullanılmamak için dama atılırmış.
Yorumlar
Yorum Gönder