ULUSLARARASI TAŞIMACILIK YÖNTEMLERİ - KONTEYNER - BREAK BULK - KONSOLİDE KARGO

lcl, break bulk, container


Uluslararası bir yükleme için çeşitli kargo seçenekleri var. Hacimli yüklemelerde maliyet açısından yaygın bir kullanım metodu olan konteyner ve tır yüklemeleri, parsiyel ve konsolide yüklemeler içinde seçenekler sunar.

1. Break Bulk Cargo, Parsiyel taşımalar

Fraklı paket tiplerinde paketlenen, içerik olarak birbirinden farklı parsiyel malzemeler "Break Bulk Cargo" olarak tanımlanır.

Özellikle deneme siparişi veren, ilk kez tedarikçiden mal alacak firmaların siparişleri sınırlı bir miktar mal için olacaktır. Dolayısıyla sipairşleri en azından bir 20” konteynerı dahi dolduramayacaktır. Bu gibi durumlarda, nakliyeciler, çok sayıda müşteriden aldıkları yükü parsiyel olarak toplar ve ve 1 konteyner içinde taşır. Bu gibi yükler LCL “less container load” yani 1 konteynerdan daha az yük olarak ifade edilir. Aynı durum eğer yük tır ile taşınacaksa LTL, Less tan truckload, 1 tırdan az yük olarak isimlendirilir.

Parsiyel yüklemelerde, yükünüz ister paket ister paket veya benzeri bir ambalajla sarılmış olsun, üzerindeki etiketlemnin doğru, anlaşılır ve açık olması çok önemlidir. Sonuç itibarı ile belki onlarca yükleyicinin yüzlerce paketi tek bir konteyner içinde taşınacak ve teslim limanındaki depo ve antrepolarda, ilgililerin paket ve paletleri ayırırken bir karışıklık yaşanmaması için azami dikkati daha etiketleme aşamasında siz göstermelisiniz. Yük kaybolma vakalarına en çok rastlanan yükleme tipi Break bulk Cargo yüklerin taşındığı denizaşırı yüklemelerdir.

Konsolide Kargo nedir?
Tek başına konteyner veya palet üzerinde taşınmayacak kadar küçük olan yükler, türlerine göre gruplandırılarak, tek bir konteynerde,veya konteyner içinde taşınan bir palette toplanır. Bu şekilde benzer tipte malzemelerin taşınması, saklama, ambalajlama gibi ortak standartların sağlanması açısından daha ekonomik olur. Konteyner doldurmayan, bazen tek başına paletlenemeyecek kadar küçük olan bu malzemelerin, bu şekilde birleştirilmesine "consolidation," varış yerinde tekrar ayrılmasına ise "break bulk" denir. (www.ihracat.co)

Paletler (Kızaklar)
Ahşap veya plastikten yapılabilirler, üstüste istiflenebilecek ve tekrar tekrar kullanılabilecek malzemelerdir. Euro palet gibi standart ölçülerde paletler olsada, palet ebatlarının ne olacağı tamamen ihtiyaca göre belirlenir, firmalar konteyenr ölçülerinide dikkate alarak, yüklerine uygun ebatlarda palet sipairşi verebilirler.Paletler eğer istiflenecekse, kaç sıra paletin üstüste yüklenebileceği, paletli yüklerin ağırlığına ve malzemenin içeriğine göre dikkatlice hesaplanmalıdır.

Paletler ısıl işlemden geçirilmiş olmalı ve ISPM-15 sertifikalı olmalıdır.

Slip sheets (Kayma kağıtları)
Bu kağıtlar genellikle lif tahtası veya plastikten imal edilmiştir. Forklift ile aynı palet gibi taşınması gerekeceğinden, malzemeleri ağır yük taşımaya veya gerilmeye karşı dayanıklıdır. Kayrak kağıtlar paletten daha düşük maliyetlidir ve paletleri tekrar gönderilmek üzere nakliyeciye geri gönderme masrafını ortadan kaldırır. Kartpostal üzerine yerleştirilen kartonlar çapraz istiflenmeli, büzülmeli olarak sarılmalı veya ekstra kuvvetle sarılmalıdır.

Sandıklar (Crafts, Wooden box)
Ahşap sandıklar, mukavemetleri, neme, herhangi bir sıcaklıkta ve geçişte herhangi bir noktaya direnç gösterdikleri için hala bazı nakliye şirketleri tarafından popülerdir. Hedef ülkenin sandığın türünü kabul ettiğinden emin olmak için lojistik uzmanınıza danışın. Bazı ülkeler çevreye zarar vermeyen kasalara doğru eğilmekte ve bazıları haşere endişeleri nedeniyle ahşabı tamamen yasaklayabilmektedir. (www.ihracat.co)

Tüm dahili ambalaj yardımcıları geri dönüştürülebilir veya tekrar kullanılabilir olmalıdır. Ürününüzü korumak için gereken minimum miktarda malzeme kullanın. Paletler, kayma kağıtları ve kasalar aşağıdaki şekilde yüklenir:

- Makina veya el ile yükleme (toplu emtia yüklemelerinde).

- Tekli sevkiyat konteynerleri paletli ya da paletli olmadan el ile yükleme.

- Palet veya slipsheet lerin forklift kullanılarak konteynera yüklenmesi


2. Konteynerler.
Konteyner yükü ile gönderim, ihracat ve ithalatta tercih edilen yöntem olmayı sürdürüyor, çünkü gemilerin limanda daha az zaman harcayabilmeleri çok daha verimli. Konteynerler çeşitli hacimlerde ve çeşitli kargo türlerini barındıracak birtakım özel konstrüksiyonlarda mevcuttur. En popüler hacim olan 20” konteyner,. 40” konteyner en çok kullanılan konteyner çeşitleridir.  Büyük yükler için 45 fitlik konteynır seçeneğidir, nadir bulunan bir ekipman olmasına karşın 48” konteynerlarda vardır. Genel olarak 45” konteynera sağmayacak kadar büyük yükler, platform adı verilen, dört tarafı açık konteynerların birden fazlası birlikte kullanılmak suretiyle taşınırlar. (www.ihracat.co)

Euro palet: Avrupa Palet Birliği tarafından standartları belirlenmiş palettir. EUR/EPAL-pallet belrilenmiş standartlara uyan tahtalar ile imal edilir. 78 standart çivi ile birbirine çakulmıştır. Standart ölçüleri 120 cm x 80 cm dir. Palet yüksekliği 144 mm dir.

İkişerli sıralar halinde yüklendiğinde 20” konteynera tabanda 10 adet Euro palet sığar, yükün içeriğine bağlı olarak üstüste istiflenerek yüklenebileceğinden konteynera kaç palet yüklenebileceği tamamen ürün tipine ve ağırlığına bağlıdır. Kabaca hesaplarsak. 2 sıra palet istiflenirse 20 adet, 3 sıra palet istiflenirse 30 palet yüklenebilir.

- Open-top konteynerlar, kapakları konteynerın tavanı açılacak şekilde dizayn edilmiştir. Vinç vasıtası ile taşınan ağır yükler için kullanılır.

- Dökme konteynerlar tahıl ürünü, hayvan yemi gibi dökme yüklerin taşınması için kullanılır.

- Kapalı konteyenra yüklemesi zor ve riskli olacak uzun veya hacimli yükler için flat konteynerlar kullanılır.

- Konteyenr çeşitleri, ölçüleri, hacimleri ve hangi amaçlarla kullanıldığına dair ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linkte yer alan lojistik sayfamızı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. (www.ihracat.co)




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

küçük lord kitabının kısa özeti