sütün üretiminde dağıtımında tüketiminde meslekler ve görevleri
SÜTÜN BİZE GELMESİNDE EMEĞİ GEÇENLER
ÜRETİM:
MESLEKLER: Mandıracı , çiftçi , besici
GÖREVLERİ: Hayvanları yetiştirmek , sütün sağılmasını sağlamak
DAĞITIM:
MESLEKLER: Toptancı , perakendeci, aracılar
GÖREVLERİ: Bunlar üretim yerlerinden aldıkları sütü bize ulaştırır. Sütün bozulmamasını sağlarlar. Tüketiciye ulaştırır.
TÜKETİM:
MESLEKLER : Bakkal , market , tezgahlar
GÖREVLERİ: Sütü biz tüketicilere ulaştırır. Sütü uygun koşullarda satarlar. Sütün bozulmamasından sorumludur.
SÜT HAKKINDA BİLGİLER:
a.MÖ 8000 yılına ait, Anadolu’da tapınak duvarlarında, evcilleştirilmiş, taşıma, süt , et temini amacı ile kullanılan sığırları gösteren çizimlere rastlanmıştır.
b.İnsanoğlu, 5000 yıldan beri süt içiyor.
c.Bu konudaki ilk kanıtlar Dicle ve Fırat ırmakları arasında kurulan Sümer Uygarlığı'nın Ur kentinde bulunmuştur.
d.Bir yaşam mucizesi diye nitelenebilecek kadar büyük besin değerine sahip olan sütün, insan hayatındaki yeri insanlık tarihi kadar eskidir.
e.MÖ 26. yüzyıla ait Babil kabartmalarında süt ve süt kesiği temalarının işlendiğini görüyoruz.
f.Yine MÖ 8. yüzyılda Homer'in yazılarında süt, süt kesiği ve peynirle ilgili anlatımlara rastlanır.
g.Kaliforniya Universitesi'nden Doktor Cedric Garland'ın 20 yıllık bir araştırması, süt tüketen insanların daha sağlıklı bağırsaklara sahip olduğunu gösterdi.
h.20 yıl boyunca 2000 kişiyi inceleyen Garland, günde 2-3 bardak süt içen insanlarda bağırsak sorunlarına, hatta bağırsak kanserine rastlamadığını belirtti.
i.Bu yüzden Garland, bağırsak kanserini önlemek için günde 2-3 bardak süt tüketilmesini öneriyor.
k. Tıpkı diğer bilim adamları gibi, Garland da sütün içerdiği kalsiyum ve D vitamininden bu kadar yararlı olduğunu ileri sürüyor.
Yorumlar
Yorum Gönder