kaşgarlı mahmutun özellikleri nedir

KAŞGARLI MAHMUT ‘ UN ÖZELLİKLERİ NEDİR?
1.Birçok yeri gezmesi.
2.Uzun süren araştırmalar yapması

a.Kâşgarlı Mahmud adıyla tanınsa da eserinde babasının Barsganlı olduğu   vermesinden yola çıkılarak kendisinin de doğum yerinin Barsgan olduğu tahmin ediliyor.

b.Eserinin hiçbir yerinde kendisini Kâşgarî, el-Kâşgarî   vb. sanlarla anmayan Mahmud’un buna karşılık devamlı  olarak Kâşgar’ı havasıyla, suyuyla, doğasıyla övmesi; sultanın  yaşadığı şehir olarak nitelemesi, Kâşgar etrafındaki  Adıg, Kası, Opal gibi yerleşim birimlerini kendi şehri  diye anması, o dönemde bir kültür merkezi olan Kâşgar’da büyümüş  olması bu büyük dil bilgininin Kâşgarlı ismiyle  anılmasını sağlamıştır.
 
c.Babasının yurdu Barsgan’ın adını açıklarken bu adın Afrasiyab’ın oğlunun adından geldiğini, kurduğu kente  kendi adını verdiğini yazan Kâşgarlı Mahmud, babasının da memleketinin Barsgan olduğunu söyler.
d.Barsgan’ın tarihiyle ilgili farklı bir bilgiyi de değerlendiren Kâşgarlı Mahmud, bu ismin  Uygur kağanının Barsgan adındaki seyisinden geldiğini yazmaktadır.
e.Rivayete göre seyis, havasını beğendiği bu bölgede atlarını büyütür.. Zamanla burası bir yerleşim yerine  dönüşünce de kendi adıyla anılır olmuştur.

f.  Bir başka rivayete göre ise Kâşgarlı Mahmud, Kâşgar kentinin  güneybatısındaki Opal köyünde doğdu.
g.Gerçekten de Dîvânu Lugâti’t-Türk’teki bir kayıttan Kâşgarlı’nın Opal kelimesini , kendi ilinden bir köy olarak tanımladığını görüyoruz.
h.Eser üzerinde çalışanlarca Abul olarak okunan ismin  Opal olduğu daha sonra ortaya çıkarılmıştır.

i.Opal köyünü “Bizim ilde bir köy adı” cümlesiyle  anarak Kâşgar’a olan mensubiyetini ifade eden Kâşgarlı Mahmud, buna karşın Opal’ı doğduğu yer olarak söylemedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti