fatih sultan mehmetin hayatı ve kişilik özelliklerini anlatan yazı yazınız

FATİH SULTAN MEHMET ‘İN HAYATI VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİ ANLATAN  YAZI YAZINIZ

30 Mart 1432 tarihinde Edirne'de doğdu. Dönemin önemli bilginleri tarafından dersler aldı. Hocaları arasında Molla Gürani, Temcidoğlu, Çelebizade Mehmet, Molla Hüsrev gibi isimler vardı.Kuşkusuz  geride bıraktığımız asrın en önemli liderlerinden  birisi Fatih Sultan Mehmet ‘tir.

1443 senesinde  tahtın tek varisi oldu . Ona bu niteliği  kazandıran elbette ki senelerce  fethedilemeyen İstanbul gibi bir kenti  fethetmesidir.  Burada şu sual  ön plana çıkıyor. Peki neden diğerleri  İstanbul ‘u fethedemedi de Fatih Sultan Mehmet İstanbul ‘u almayı  başardı? Bu sorunun yanıtı  hiç kuşku yok ki Fatih Sultan Mehmet ‘in sahip olduğu genel  özelliğidir. O , ordusunu iyi yönetmesi  sebebiyle İstanbul ‘u fethedebilmiştir. Açıkçası  onu başarıya götüren nedenlerin  başında belki de üstün liderlik özellikleriyle donanması gelmektedir.

   Fatih Sultan Mehmet sahip olduğu özellikleri  sayesinde olabilecek olayları çok önceden görmüştür. Aylarca İstanbul ‘ u nasıl fethedeceğini  düşünmüş ve cevabını bulmuştur. O güne kadar hiç kimsenin zihnine  gelmeyen gemileri kardan yürütme fikrini o   atmış ve bunda da başarıya ulaşmıştır. Burada da Fatih Sultan Mehmet ‘in üstün olan liderlik özelliğini görebiliriz. Çünkü o kadar askerin   idaresi üstün bir liderlik özelliği gerektiriyordu  ve bunu da Türk Hakanı Fatih Sultan Mehmet yaptı. Ayrıca fetihte neleri kullanabileceğini de önceden görmüş  ve başka yerlerden  gelen topçulara fetih için o güne kadar olmamış  büyüklükte toplar döktürmüştür. Aynı anda  fetihten sonra  yaptıklarıyla da tam bir devlet adamı   olduğunu göstermiştir. Fatih Sultan Mehmet, 3 Mayıs 1481'de vefat etti. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti