akdeniz bölgesinin ülke ekonomisine katkıları

AKDENİZ BÖLGESİNİN ÜLKE EKONOMİSİNE KATKILARI NELERDİR  ?

Kuşkusuz Akdeniz Bölgesinin ülkemiz ekonomisine en büyük katkısı turizm alanında olmaktadır. Bunun yanı sıra atarım alanında da ülke ekonomisine hatrı sayılır oranda katkı yapmaktadır. Türkiye'deki muz üretiminin hepsi  Akdeniz Bölgesi'ne aittir. Bölgede bunun yanı sıra gül, turunçgil, yer fıstığı, pamuk, soya fasulyesi ve tahıl çok  olarak üretilir. Bu ürünler haricinde  şeker pancarı, pirinç, susam, anason ile türlü  sebze ve meyvelerin de tarımı yapılır.


        Kış sıcaklık değerlerinin fazla  olması nedeniyle ekonomik değeri çok  olan seracılık ve turunçgillerin üretimi değer  kazanmıştır. Kırsal kesimde küçükbaş hayvancılık çok yaygındır. Yaygın olara kıl keçisi beslenir. Bölgede çıkarılan önemli  madenler, krom, boksit, kurşun, çinko ve demirdir. Akdeniz Bölgesinde  ham maddesi tarıma dayalı olan  endüstri kuruluşları yaygındır. Bunun yanı sıra demir çelik, krom, alüminyum, gübre, petro kimya ve orman ürünleri gibi sanayi  kuruluşları da yer alır.
Mersin'de bölge sanayisini  geliştirmek maksadıyla uluslararası serbest ticaret bölgesi kurulmuştur.
Bölgede turizm çok fazla  gelişmiştir. Yaz turizminin en erken başladığı ve en geç bittiği bölgemiz Akdeniz Bölgesidir. Türkiye ormanlarının yaklaşık olarak  % 24’ü bu bölgede bulunur. Buna bağlı olarak ormancılık da çok gelişmiştir. Orman ürünleri Göller Yöresi’ndeki kereste fabrikalarında işlenir. Dalaman   Silifke-Taşucu’nda (Mersin) ise kağıt fabrikaları bulunur. Seyhan Aslantaş Menzelet  Oymapınar bölgedeki değerli  hidroelektrik santrallerdir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

küçük lord kitabının kısa özeti