karadeniz bölgesinde en fazla yetiştirilen altı tarım ürünü önem sırasına göre
KARADENİZ BÖLGESİNDE EN FAZLA YETİŞTİRİLEN ALTI TARIM ÜRÜNÜ VE YETİŞTİRİLME NEDENLERİ
ÜRÜN ADI: Çay
YETİŞTİRİLME SEBEBİ: İklimin ılıman olması
ÜRÜN ADI: Fındık
YETİŞTİRİLME SEBEBİ: İklimin uygun olması
ÜRÜN ADI: Şeker pancarı
YETİŞTİRİLME SEBEBİ: Bol su istemesi
ÜRÜN ADI: Turunçgil
YETİŞTİRİLME SEBEBİ: İklimin ılıman olması
ÜRÜN ADI: Tütün
YETİŞTİRİLME SEBEBİ: İklim koşullarının uygun olması
ÜRÜN ADI: Mısır
YETİŞTİRİLME SEBEBİ: İklimin uygun olması
KARADENİZ BÖLGESİNDE YETİŞTİRİLEN TARIM ÜRÜNLERİNİN ÖZELLİKLERİ
Çay:
a.Giresun’dan Gürcistan’a kadar olan kıyı bölümünde yetiştirilir.
b.Rize çevresinde yoğunlaşır.
c.Türkiye toplam çay üretiminin %100’ü bu bölgeden karşılanır.
d.Doğal ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir.
Fındık:
a.Trabzon, Giresun ve Ordu önemli üretim alanlarıdır.
b.Türkiye toplam üretiminin % 85’i bölgeden karşılanır.
Tütün:
a.Daha çok Orta Karadeniz Bölümü’nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir.
b. Batı Karadeniz’de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır.
c.Türkiye toplam tütün üretiminin %13’ü bölgeden karşılanır.
Mısır :
a. Tüm kıyı boyunca yetiştirilir.
Elma:
a.Bölgede Amasya başta olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir.
Zeytin:
a.Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda (Artvin -Yusufeli) tarımı yapılır.
Turunçgiller:
a. Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır.
Kivi:
Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır.
Şekerpancarı:
a.Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır.
Keten-kenevir:
a. Kastamonu başta olmak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir.
Soya Fasulyesi:
a. Ordu- Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder