karadeniz bölgesinde en fazla yetiştirilen altı tarım ürünü önem sırasına göre

KARADENİZ BÖLGESİNDE EN FAZLA YETİŞTİRİLEN ALTI TARIM ÜRÜNÜ VE YETİŞTİRİLME NEDENLERİ
ÜRÜN ADI: Çay
YETİŞTİRİLME SEBEBİ: İklimin ılıman olması
ÜRÜN ADI: Fındık
YETİŞTİRİLME SEBEBİ: İklimin uygun olması
ÜRÜN ADI: Şeker pancarı
YETİŞTİRİLME SEBEBİ: Bol su istemesi
ÜRÜN ADI: Turunçgil
YETİŞTİRİLME SEBEBİ: İklimin ılıman olması
ÜRÜN ADI: Tütün
YETİŞTİRİLME SEBEBİ: İklim koşullarının uygun olması
ÜRÜN ADI: Mısır
YETİŞTİRİLME SEBEBİ: İklimin uygun olması

KARADENİZ BÖLGESİNDE YETİŞTİRİLEN TARIM ÜRÜNLERİNİN ÖZELLİKLERİ

Çay: 

a.Giresun’dan Gürcistan’a kadar olan kıyı bölümünde  yetiştirilir.

b.Rize çevresinde yoğunlaşır.

c.Türkiye toplam çay üretiminin %100’ü bu bölgeden karşılanır.

d.Doğal  ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir.

Fındık: 
a.Trabzon, Giresun ve Ordu önemli  üretim alanlarıdır.

b.Türkiye toplam üretiminin % 85’i bölgeden karşılanır.


Tütün: 
a.Daha çok Orta Karadeniz Bölümü’nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir.

b.  Batı Karadeniz’de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır.

c.Türkiye toplam tütün üretiminin %13’ü bölgeden karşılanır.


Mısır : 

a.    Tüm  kıyı boyunca yetiştirilir.

Elma: 

a.Bölgede Amasya başta olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir.

Zeytin: 
a.Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda (Artvin -Yusufeli) tarımı yapılır.

Turunçgiller:
a. Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır.

Kivi: 
Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır.

Şekerpancarı: 
a.Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır.

Keten-kenevir:
a. Kastamonu başta olmak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir.

Soya Fasulyesi:
a. Ordu- Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti