kara ok kitabının kısa özeti

KARA OK KİTABININ ÖZETİ KISA
         Olaylar 1463 senesinde  ilkbahar mevsiminde Tunstall isimli  bir köyde geçmektedir. Bu köy İngiltere’de bulunan küçük   köyüdür. Bu köy Sir Daniel   altında Lancaster hanedanlığına bağlıydı. Halkın temel geliri topraklardandır. Bu gelirin çoğu Sir Daniel’e verilirdi.  Derebeylik, kilisenin etkisi   basmaktaydı. Toprak kavgaları sürüyordu.  İngiltere’de uzun senelerden  beri tahtı ele geçirmek isteyen York ile  Lancaster hanedanları savaş halindeydi. York hanedanının bayrağında olan  beyaz gül ve Lancaster hanedanlığının bayrağındaki kırmızı gül onların arması  olarak kullanılmaktaydı. Derebeyi  diğer derebeyleri ile toplantı için   ayrılmıştı. O gün şatonun idaresini ihtiyar  komutanı Bennet ve kahyasına verdi. Şatonun çanları hiç alışkın olmadık biçimde  çalındığında köylüler tedirginlikle toplandılar.


       Şatoya gelen ulak  herkesin silahlanmasını istemiş . bırakılmıştı. Ertesi gün   çıkılmıştı. Ormanlık bölgeden geçilirken gelen bir ok ihtiyar  köylüyü yere yıktı. Bu ok kara  bir oktu. Papaz Oliver ve adamları köylüyü alıp   götürdüler. Türlü  hilelerle topraklarını paylaştılar. Köyde bu   olaylar sürekli olmaktadır. Ertesi gün kilisenin kapısına  birisinin bir şey koyduğu görüldü. Koyan kişi kaçarken şövalyeler   vurdular. Vurulan adamın  üzerindeki notta “dört siyah  okun var; başıma gelen 4  belanın karşılığı bu oklar dört alçak için : Birincisi hedefi buldu. İkincisi Bennet   üçüncüsü papaz, dördüncüsü Sir’dür”. Bu arada köyde olaylar  papazın etkisi köylüye zulüm sürüp gitmektedir. Bu hal  karşısında halktan birtakım insanlar  birleşerek çete oluşturmaya başlamış; kaybedilen  toprakları geri almaya, yapılan bu   işlere son vermek için ant  etmişlerdi.
Sir Daniel bu haller  karşısında eski bir dostundan yardım ister ve ona karşılık olarak toprak para vs. önerir. Dick korucusunun devamlı  olarak papazla olan yakın ilişkisinden şüphe duymaktadır. Çünkü babasının kaybedilmiş  olmasından papazın sorumlu olduğunu düşünmektedir. O gece Dick’in odası   hiç kullanılmayan bir odaya yerleştirilir.   Dick gece yatmaya hazırlanırken odaya biri gelir.  Öldürüleceğini söyler. Dick bu kıza   aşık olmuştur. O anda odaya düşmanları gelir ve Dick kaçmak durumunda  kalır. Kaçarken yaralanmıştır. Onu yaralı olarak babasının eski dostları  bulur ve düşmana karşı birlikte  savaşırlarsa onları yeneceklerini söyler. Dick’in sevdiği kız   esir kalmıştır. Başka bir hanedanla evlendirilecektir. Bunu haber alan  Dick onu kurtarmak için planlar yapar, tesadüfen   Sir Daniel’in öldürüldüğünü öğrenir. Böylece ona karşı bir düşmanlık başlamıştır.
        Dick ve adamı kanunsuz bir keşiş giysisi  ile nişanlısının pek yakında evlendirileceği şatoya   yola koyulurlar. Şatoya vardıklarında buldukları bir mektup çok önemli bilgiler  içermektedir. Bu mektupta Olaylar açıkça anlatılıyordu. Nişanlısı   evlenecekti. Dick   kiliseye yöneldi. Papaz Oliver onu görünce   adamlarına işaretle Dick’i yakalatır ve yapmış olduğu birçok olayın sorumlusunun   olduğu, ve daha bir çok suçu ona yükler. Bu karmaşalık sırasında orada  olan bir Lord bu olaylara şahit olur. Böylece cezasının verilmesini söyler.   Dick üzerindeki mektubu Lord’a iletir.   Sir Daniel’e karşı savaş açılmış ,  kazanılmıştı. Nihayet  Dick sevdiği kız olan Jean’la yaşamlarını birleştirdiler. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti