İŞYERİNDE POZİTİF RUH HALİ İÇİN ÖNERİLER

stay pozitive at work

Verimliliğinizi korumak için işyerinde geçirdiğiniz saatlerde, İş temposu kimi zaman bunaltıcı olsa veya gündelik işler rutinleşse de, pozitif kalmak ve bardağın dolu yarısını görmek gerekir. Bir yandan, profesyonelce davranıp çalışmalarınızı sürdürmek, bir yandan psikolojinizi ve ruh halinizi pozitif tutmayı öğrenmeniz gerekir. Aşağıda, yer alan basit ipuçları, farklı karakterler veya farklı iş ortamlarında moral seviyenizi yüksek tutmak ve motivasyonunuzu arttırmak için yardımcı olabilir.


1. Öğrenmeye devam edin.
Artık okullu değilsiniz, belki kurs eğitim gibi aktivitelerdende uzaklaştınız ama öğrenmeyi bırakmak zorunda değilsiniz. İşyerinde eğitim, özgeçmişinizi oluşturmak için en iyi yoldur. Sahip olduğunuz her iş tecrübesinden mümkün olduğunca çok bilgi edinin. Toplantılarda yapılan sunumlardan,  işyeri gezilerine kadar farklı kanallardan öğrenme sürecinizi sürdürebilirsiniz.

2. Bildiklerinizi başkalarına öğretin.
İş durumunuza göre, vaktiniz oldukça beraber çalıştığınız iş arkadaşlarınıza yardımcı olmaya çalışın, teklife gerek kalmadan soru sorabilecekleri yönünde onları teşvik edin, İhtiyaç duyulmak iyi hissettirebilir. Fakat kendi görev listeniz olduğunda başkasına yardım etmek için çağrılmak rahatsız edici olabilir. Bu konuda dengeleri doğru ayarlayın ancak unutmayın ki bilgilerinizi aktarmak ve küçük yardımlarla tecrübelerinizi paylaşmak  etrafınızdaki insanları daha verimli yapabilir ve işletmedeki genel iş yükünü azaltabilir. Ne derler bilirsiniz: "İhtiyacı olan bir insana balık vermektense ona balık tutmayı öğretmek gerekir. (www.ihracat.co)


3. Yeri gelince mola verin
Günde sekiz saat çalışmanız bekleniyor, ancak bunu gerçekten yapamazsınız. Kesintisiz çalışmaya çalışmak, verimsizleşeceğiniz anlamına gelir ve giderek motivasyonunuz düşecektir. Makul aralıklarla küçük molalar verin. Masanızdan uzaklaşın, mümkünse temiz hava alın. 5-10 dakikalık mola sonucunda, ofise geldiğinizde daha iyi hissedecek ve daha verimli çalışabileceksiniz.

4. İşi işyerinde bırakın
Kendinize, ailenize ve hobilerinize zaman ayırmanız önemlidir. Sekiz saat boyunca çalışırsanız, saat ibresini çıkarırsanız ve daha fazla iş yapmak için eve dönerseniz, ertesi gün çalışmaya geri dönmekten heyecan duymazsınız. İşi işte bırakıp, kafanızda işe dair sorunlarla eve gitmeyin, özellikle eve iş götürmemeye dikkat edin.

5. İş arkadaşlarıyla ilişkiler kurun.
İş arkadaşlarınızla arkadaşlık kurabildiyseniz çalışma ortamınız daha rahat ve eğlenceli olacak. Kişisel hayatlarının her ayrıntısını bilmek zorunda değilsiniz, ancak iş arkadaşlarınızla, patronlarınızla hal hatır sorabilmek, dostça dialoglar geliştirebilmek, stres düzeylerini düşürmenize yardımcı olacaktır. (www.ihracat.co)


6. İş sonrası faaliyetlere katılın.
Mesai bitiş saatinde eve gitmeye hazırsınız, ancak iş arkadaşlarınızla kimi zaman iş çıkışında beraber yemek yemek, çeşitli etkinliklere katılmak hem birbirinizi tanımak hemde birlikte günün yorgunluğunu atmak için faydalı olacaktır. Bu, işyerinde bir topluluk oluşturmakta yardımcı olur ve iş arkadaşlarınızla dayanışmanızı arttırır.

7. İşyerinizi güzelleştirin.
Ofisinizi küçük çabalarla, küçük müdahalelerle güzelleştirmeye çalışın. İyi bir ortamda çalışmak motive edici olacaktır. Masanıza koyacağınız bir aile fotoğrafı, Bir çiçek, odadaki mobilyaların dizilişi, ortamın temizliği gibi pek çok ayrıntı motivasyonunuzu arttıracaktır. (www.ihracat.co)

8. Bir projeye öncülük etme konusunda gönüllü olun.
Porje geliştirmeye çalışın, konumunuza göre böyle bir imkan yok isede mevcut veya olasıu projelere katılımcı olmaya çalışın, yenilikçi fikirlerinizi yönetimle paylaşın. Bu şekilde görevleriniz üzerinde daha fazla kontrole sahip olacaksınız.

9. Her defasında bir şeye konsantre olun.
Yapılacak İşler listenizde çok şey var, ancak her seferinde bir şeye konsantre olmak, daha fazla motivasyona ve odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Elinizdeki işleri sırayla bitirmeye çalışın, araya iş almanız gerekirse, o an yaptığınız işi bıraktığınız noktada, sonrası için hatırlatıcı notlar alın. İşleri konsantre olarak bölünmeden bitirebilmek en evrimli çalışma yöntemidir ancak çalan telefonlar, acil içerikli e-mailler, ya da masanıza yanaşan bir iş arkadaşınızın elindeki acil bir dosya istemesenizde işinizi bölebilir, böyle durumlarda mevcut işlerin aciliyet sırasını ve iş planınızı sürekli revize ederek ilerleyin. (www.ihracat.co)


10. Ulaşılabilir hedefler belirleyin.
Uzak ve belirsiz hedefler yerine ulaşılabilir iş hedeflerini belirleyin. Hayallerinizin peşindne koşmak güzeldir motive edici olabilir ancak sonuç alamadığınız işlerin ardından cesaretiniz ve sonraki işlere dair azminiz azalabilir. Ulaşılabilir hedefler belirler ve bu hedeflere belirlediğiniz süreçler sonunda ulaşırsanız, sonraki adımlarda daha büyük hedefler koymak ve onlara ulaşmak için daha fazla şansınız olur.

11. Hayallerinizi kullanın.
Kendinizi basit iş uygulamaları ile kısıtlamayın, hayal gücünüzü kullanın! Projelerinize ve sunumlarınıza yaratıcı bir yaklaşım getirin, yenilikçi fikirler geliştirmek ve mevcut işlere optimal çözümler aramak işin beyin fırtınası uygulayın.

12. Hatalar yaşanırsa pes etmeyin, motivasyonunuzu bozmayın
Bir hata yaparsanız, ister toplantıda sözlü olarak bir kayma veya bir e-postadaki bir yazım hatası olsun, moralinizi bozmayın, gün içinde yaşanabilecek küçük sorunları akışına bırakın sadece sonraki tekrarlardan kaçınmaya özen gösterin, çünkü herkes hata yapar. hatalarınızı unutmayın, fakat bundan ders çıkararak devam edin. İnsanlar yol boyunca yaşanabilecek küçük aksaklıklardan ziyade bir işin sonunu başarı ile getirip getiremedğinizle ilgileneceklerdir. (www.ihracat.co)

13. Başarılarınız için kendinize ödül verin.
Her görevi bitirdiğinizde, abartmadan kendinizi mükafatlandırın. Büyük bir projeyi bitirdiğinizde sevdiklerinizle bir başarı yemeği yemek motive edici olacak ve yorgunluğunuzu alacaktır. Hatalar üzerinde kendinizi yenmek değil, başarılarınız için kendinizi ödüllendirmek daha önemlidir.


14. Çevrenizde olumlu insanlara yer verin
Negatif enerjiyi hayatınıza ve çalışma alanınıza getiren iş arkadaşlarınızdan uzak durun. Onlarla yakın mesafelerde çalışıyorsanız insanlardan kaçınmak zor olabilir, ancak en azından onlarla yaşanabilecek mecburi dialogları iyimser tutmaya dikkat ederek onlarla olan bu zaruri etkileşimden zarar görmemiş olursunuz. Hatta bazen bu olumlu tutumlarınız onların hayata ya da en azından işlerine olan bakış açılarını değiştirmekde  yardımcı olabilir.

15. Daha çok gülümseyin.

İş arkadaşlarınızı ve müşterilerinizi selamladığınızda gülümseyin. Bir ortama girerken gülümseyin. Yapay olmamak lazım ama elinizden geldiğince kendinizi gülümsemek konusunda motive edin ve göreceksiniz hem gündelik ilişkileriniz hemde ruh haliniz bundan olumlu etkilenecektir. Yüzünüzde bir gülümseme görmek başkalarının da iyi hissetmesini sağlayacaktır. (www.ihracat.co)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti