İHRACAT TAŞIMACILIĞINDA SİGORTA KAPSAMI


Sigorta, ürünlerin sağlıklı bir şekilde teslim edilebilmesi anlamında, palet ve paketlerinizin kalitesi ve seçtiğiniz sevkiyat aracının iyi olması kadar önemlidir. Binlerce km. uzakta bir adrese, önemli bir kargoyu tamamen kontrolünüzün dışında bir şekilde, bir taşıyıcı firmaya güvenerek sevk ettiğinizde, riske girmek istemezsiniz. WSC (World Shipping Council) raporlarına göre her yıl 700-800 konteyner, okyanusa düşüyor ya da içindeki yükün ciddi zarar göreceği büyük hasarlara maruz kalıyor. 1 konteyner dolusu yükünüz bu tip bir kayıp ya da hasara uğrayabilir, ya da hava kargoyla giden bir palet yükünüz taşıyıcı tarafından kaybedilebilir. Böyle bir hadise ile karşılaştığınızda zararınızın telafi edilmesini isteyeceksinizdir.

Incoterms 2010 dahilinde CIP, CIF, DAT, DAP ve DDP klozlarında sigorta yükümlülüğü ihracatçıya aittir.

İhracat gönderileri için sigorta kapsamı, havayolunuz, lojistik uzmanınız, nakliye firmanız veya deniz ve hava kargo konusunda uzmanlaşmış bir sigorta şirketinden sağlanmalıdır. İhracat gönderileri için yaygın olarak sağlanan üç tür kapsama alanı vardır: tehlikeler, yaygın olarak adlandırılan tehlikeler ve tüm riskler. Sigorta yaptırırken, tüm riskleri içerecek şekilde poliçe hazırlanmasında fayda vardır.

Nakliye sigortası çeşitleri:
  • 1-CL382 Institute Cargo Clause (A) (All Risk) : Belirli istisnalar hariç, denizyolu taşımacılığında, naskliye sürecinde oluşabilecekler tüm riskleri kapsama alanına alır. Özellikle akreditifli ödemelerde bankalar sigorta ile ilgili maddeye all risk terimi eklettirir.
  • 1-CL383 Institute Cargo Clause (B) : Daha az sayıda teminat içeren dar teminat ICC olarak tanımlanır
  • 1-CL384 Institute Cargo Clause (C) : Tam ziya nakliye sigortasıdır, en dar teminatları içerir.
  • Institute Cargo Clauses (AIR) : Hava taşımacılığına özel hazırlanan sigortalardır, All risk sigortaya eş değerdir.


Tüm risk politikası, savaş, ayaklanma, grev veya sivil itaatsizlik nedeniyle oluşan kayıp veya hasar hariç olmak üzere, herhangi bir dış koşuldan kaynaklanan tüm fiziksel kayıp veya zararları kapsar. Genellikle gönderinizin beyan edilen değerinin yaklaşık% 1-2'i kadar masraf bedeli oluşur. Bununla birlikte, ihracat yada ithalat kapasitesi belli bir aşamada olan firmalar, sigorta şirketleri ile, tüm yılı kapsayacak, baştan belirlenmiş masraf sınırları kapsamında sigorta anlaşmaları yapabilir, böylece her bir poliçe için ayrı ücret ödemek yerine, firma, sigorta için yıllık bir bütçe ayırmış olur. Kapsama, ürün türüne ve varış noktanıza göre değişir - örneğin, kapıdan başlayarak müşterinizin kapısına kadar kapsama alanı alabilirsiniz - bu nedenle, sigortacınıza üzerinde incoterms yani teslim şekli bilgisi de olan bir fatura sunulmalıdır veya eğer içeriğinde sigortaya dair özel taleplerin olduğu bir akreditif metni veya satış sözleşmesi var ise, bu metinleri inceleyerek sigorta poliçesnin hazırlanmasında fayda vardır.
Bununla birlikte, hiçbir sigorta kapsamında kargonuzun müşteri tarafından reddedilmesine karşı korunması veya sevkiyatın gecikmesi, gittiği ülkenin gümrüğünde reddedilmesi, gibi problemlere karşı bir koruma yoktur. (www.ihracat.co)

Hava veya deniz sigortası yaptırılırken dikkate alınması gereken dört nokta
1. Sigortalanacak yükünüz ve taşıma risklerini dikkate alarak, yeterli kapsamda bir sigorta alın. Yükünüzün kaybolması veya tahrip edilmesi durumunda zararınızın nasıl karşılanacağı ve prosedürler konusunda sigortacınızdan daha önce bilgi alın.
Birçok kişi nakliye masrafları ve sigorta dahil olmak üzere işlem değerinin% 110'unda kapsama istemektedir. Ekstra% 10, kaybettiğiniz zamanı, kârı ve herhangi bir yasal durumdan kaynaklanacak ceza gibi masrafları telafi etmektir. Bu tip bir sigorta yapmaz iseniz örneğin standart bir sigorta, mal değerinizin belli bir oranını kapsar.

2. Sigortayı kimin üstleneceğine karar verin. Sevkiyatınızla ilgili bir şey ters gittiğinde ne kadar kontrol istiyor musunuz? Satış şartlarınız genellikle bunu belirler. Yükümlülüğünüz, malların sahibinden alıcıya ulaşıp, artık alıcıya ait olduğu noktada sona erer. Örneğin, sevkiyatını yapacağınız ürünler için baştan ödeme aldıysanız, müşterinizin sigortalanmasına izin verme konusunda daha rahat davranabilirsiniz. Bununla birlikte, açık hesap yani mal mukabili bir sevkiyat yapacaksanız, incoterms belirlenirken, sevkiyat müşteriniz tarafından karşılanacaksa bile, sigorta yükümlülüğünü almanızda fayda vardır. Bu şekilde daha kapsamlı bir sigorta yaptırabilir ve bir hasar oluşması durumunda hali hazırda çalıştığınız bir sigortacı ile işleri daha sağlıklı ve daha hızlı yürütebilirsiniz.
Unutmayın: Müşteriniz genellikle hasar veya kargo kaybını belirleyebilecek ilk kişidir. Malı teslim alırken mutlaka kontrol etmeli ve bir hasar var ise, yük araçtan indirilmeden önce fotoğraflarla ve tutanakla tespit edilmelidir. Zarar veya hasarı en aza indirgemek için tüm makul tedbirleri almalı ve hasar giderilmesi için delil olarak saklanacak malları bir kenara koymalıdır. (www.ihracat.co)

3. Sigorta masrafını kimin ödeyeceğine karar verin. Bazen müşterileriniz sigortayı sizin yaptırmanızı talep eder ve bunun bedelini ödemeyi teklif eder, bazen de ekstra sigorta talepleri olmasına rağmen, ekstra masraflar konusunda sigorta bedelini ödemekte isteksiz olacaktır. Incoterms kapsamında bir fatura hazırlanıyorsa Sigorta yükümlülüğü kime ait bellidir ancak tarafların standart bir sigorta haricinde tüm riskleri kapmasaması %110 olması veya incotermse rağmen diğer taraftan sigorta talep etmesi gibi bir durum var ise, talep edilen sigorta çeşidinin maliyeti ve kimin sigorta masrafını ödeyeceğini baştan kararlaştırın.

4. Tüm ihracat evraklarından kopya bulundurun. Sigortayı kimin yaptıracağı ve ödediği önemli değil, bir talep olması durumunda hazırlamanız gereken özel belgeler var. Gönderiyi kapsayan bir konşimento fotokopisi, sigorta belgesinin bir kopyası (nakliyeciniz tarafından hazırlanmış veya bağımsız bir taşıyıcı vasıtasıyla sigorta satın aldıysanız, Siz) eğer var ise analiz raporları, gözetim denetim raporları, yanı sıra bir hasar oluşması durumunda, hasar veya kayıp miktarını gösteren bir fatura. Tüm evraklardan kopya bulundurmak, sigortayı takip eden taraf siz değilseniz bile önemlidir.

Müşterinizin kapısına ulaşmayan bir ihracat sevkiyatı, kimi durumlarda, Ciddi mali kayıplara, hatta şirketinizin çökmesine bile neden olabilir. Sevkiyatı yapılacak yükünüzü en kapsamlı şekilde sigortalayarak yükünüzü, işinizin geleceğini ve müşterinizin çıkarlarını koruyun. (www.ihracat.co)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti