iç anadolu bölgesinde ne fazla yetiştirilen altı tarım ürünü ve yetiştirilme sebebi
İÇ ANADOLU BÖLGESİNDE EN FAZLA YETİŞTİRİLEN ALTI TARIM ÜRÜNÜ ÖNEM SIRASINA GÖRE VE YETİŞTİRİLME SEBEBİ
ÜRÜN ADI: Buğday
YETİŞTİRİLME SEBEBİ: Yetişme döneminde kuraklık istemesi
ÜRÜN ADI: Arpa
YETİŞTİRİLME SEBEBİ: Soğuğa dayanıklı olması
ÜRÜN ADI: Baklagil
YETİŞTİRİLME SEBEBİ: İklim koşullarının buna uygun olması
ÜRÜN ADI: Meyve
YETİŞTİRİLME SEBEBİ: Hasat zamanı güneş istemesi
ÜRÜN ADI: Şeker pancarı
YETİŞTİRİLME SEBEBİ: Toprak yapısının uygun olması
ÜRÜN ADI: Patates
YETİŞTİRİLME SEBEBİ: İklimin buna uygun olması
İÇ ANADOLU BÖLGESİ TARIM ÜRÜNLERİ VE ÖZELLİKLERİ
Baklagiller :
a.Nohut, fasulye, yeşil mercimek gibi baklagillerin üretimi önemlidir.
b.Bu ürünler üretimde ilk sırayı alır.
c.Konya ve Yozgat mercimek üretiminde birinci sırada gelir.
Patates :
a.Üretiminde bölge ilk sırayı alır.
b.Niğde ve Nevşehir’de üretilir.
c.Buralardaki volkanik arazi patatesin büyümesi açısından çok elverişlidir.
Şekerpancarı :
a.Sulama yapılan yerlerde tarım alanlarının büyük bölümü şekerpancarına ayrılmıştır.
Sebze :
a.Sulamanın yaygın olmayışı sebze tarımını olumsuz etkilemiştir.
b.Sulanabilen yerlerdeki sebze üretimi yetersiz kalmaktadır.
Meyve :
a.Volkanik alanlarda bağcılık gelişmiştir.
b.Kayısı gibi meyve üretimi yaygındır.
1. Bölge ekonomisinin temeli tarıma dayanır .
2.Çalışan nüfusun büyük bir kısmı tarımla uğraşır.
3.Çok geniş alanlar tarıma ayrılır.
4.Bölgenin tarımı iklim şartlarına bağlıdır.
5.iklim yarı kurak olduğu için nadas ihtiyacı duyulur.
6.Tarımın en önemli problemi sulamadır.
7. Türkiye'de milli gelirin %20'sini bu bölge sağlamaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder