iç anadolu bölgesi doğal güzellikleri su kaynakları turizm faaliyetleri
İÇ ANADOLU BÖLGESİNİN COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ
YÜZEY ŞEKİLLERİ:
İç Anadolu Bölgesi yüzey şekilleri bakımından çok sade bir görünüme sahiptir. Yer şekilleri çok fazla çeşitlilik göstermez. Dağlık araziler çok olmadığı içinalt="http://www.bakimliyiz.com/images/smilies/smilev.gif" u1:shapes="Resim_x0020_2" v:shapes="_x0000_i1025"> kara ve demiryolu ulaşımı için elverişlidir. Bölgenin çoğu yerinde genellikle 1000 m yükseltiye sahip büyük düzlükler bulunur. En az yüksek olan yerleri olan Sakarya ve Kızılırmak vadilerindeki sınır 700 m gibidir. Bölgenin güney tarafında bulunan Kuzeydoğu-güneybatı yönünde giden dağlar volkanik kökenlidir.
DOĞAL GÜZELLİKLERİ:
TUZ GÖLÜ
Elmadağ Kayak Merkezi
ÇATAK TABİAT PARKI
İNCESU KANYONU
YOZGAT ÇAMLIĞI
ERCİYES DAĞI
SULTANSAZLIĞI
MERAM BAĞLARI
ALADAĞLAR
SU KAYNAKLARI:
Akşehir, Tuzla, Seyfe, Mogan Eber, Ilgın (Çavuşçu), ve gölleridir. Sakarya nehri üzerinde ise Sarıyar ve Gökçekaya barajları bulunur.
TURİZM FAALİYETLERİ:
peribacaları,
Ihlara vadisi,
Derinkuyu'daki yeraltı kentleridir.
Konya'da bulunan Selçuklu eserleri, Mevlana türbesi ve çeşitli yerlerdeki antik kentleri önemli turistik değerlerdir. Bölgede sağlık turizmi de gelişmiştir. Özellikle Niğde, Kayseri Eskişehir, Ankara, Konya, illerinde kaplıcalar bulunmaktadır. Bu yerleşim merkezlerinde bu amaçla kurulmuş dinlenme ve konaklama tesisleri yer alır. Bölgedeki Erciyes ve Elmadağ kayak açısından gelişmiş yerlerdir. Özellikle Ankara'da bulunan Anıtkabir, Atatürk müzesi, Etnografya müzesi en sık uğradıkları yerler arasında yer almaktadır. İç Anadolu'da her yıl gerçekleştirilen, Kayseri Anadolu Fuarı ile Konya Fuarı önemli turizm ve ticaret etkinliklerindendir. Boğazköy Alacahöyük Milli Parkı, Göreme Tarihi Milli Parkı ve Yozgat Çamlığı Parkı gibi doğal yönden korumaya alınmış turizm alanları da vardır.
Yorumlar
Yorum Gönder