doğu anadolu bölgesinde en çok yetiştirilen altı tarım ürünü ve yetiştirilme sebebi
DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE EN FAZLA YETİŞTİRİLEN ALTI TARIM ÜRÜNÜ VE YETİŞTİRİLME NEDENİ
ÜRÜN ADI: Buğday
YETİŞTİRİLME NEDENİ: Suya fazla ihtiyaç duymaması sebebi ile
ÜRÜN ADI: Arpa
YETİŞTİRİLME NEDENİ: Soğuğa dayanıklı olması sebebi ile
ÜRÜN ADI: Şeker pancarı
YETİŞTİRİLME NEDENİ: Sulama yapılan yerlerde yetiştirilir.
ÜRÜN ADI: Meyve
YETİŞTİRİLME NEDENİ: İklim koşullarının uygunluğu
ÜRÜN ADI: Pamuk
YETİŞTİRİLME NEDENİ: Özellikle Iğdır yöresinde iklim koşulundan yetiştirilir.
ÜRÜN ADI: Tütün
YETİŞTİRİLME NEDENİ: İklim koşullarının uygun olması
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ TARIM ÖZELLİKLERİ
a.Doğu Anadolu bölgesinde, ekili-dikili alanların oranı düşüktür.
b.Bunun başlıca nedeni, bölgenin ortalama yükseltisinin çok olması ve dağların geniş yer tutmasıdır.
c.Toplam ekili alanların büyük bölümü tahıl, özellikle de buğday ekimine ayrılmıştır.
c.Toplam ekili alanların büyük bölümü tahıl, özellikle de buğday ekimine ayrılmıştır.
d.Buğdaydan sonra 2. sırayı arpa alır.
e.Hakkâri'de buğdaydan sonra ikinci sırayı mısır alır.
f. Bitlis ‘ te buğday-çavdar karışımı ekim, geniş yer tutar; ayrıca, darı ekimi önem taşır.
g.Doğu Anadolu'da çavdar üretimi yapılır.
h.Malatya ve Bitlis ‘te tütün yetiştirilir.
ı.Diyarbakır ‘ın Doğu Anadolu bölgesi sınırları içine taşan kesimlerinde, tütün ekimi yer yer önemlidir.
i.Yakın dönemde bölgede şeker fabrikalarının kurulmasıyla, bu fabrikalara ürün gönderecek yakın yerlerde pancar ekimine başlanmıştır.
k.Dikili alanlara ayrılan yerlerin oranı, Doğu Anadolu'da çok azdır.
l.Meyve ağaçları yüksek alanlarda bütünüyle ortadan kalkmıştır.
m. Buna karşılık, soğuklardan korunmuş çöküntü yerlerde , sulama yardımıyla çeşitli ve nitelikli meyveler yetiştirilir.
n.Malatya'nın bahçelerinde sulamayla yetiştirilen türlü meyveler arasında en tanınmışı, kurutulmaya uygun kayısıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder