akdeniz bölgesinde en fazla yetiştirilen altı tarım ürünü ve yetiştirilme sebebi
AKDENİZ BÖLGESİNDE EN FAZLA YETİŞTİRİLEN ALTI TARIM ÜRÜNÜ VE YETİŞTİRİLME SEBEBİ
ÜRÜN ADI: Muz
YETİŞTİRİME SEBEBİ: İklim koşullarının ılıman olması
ÜRÜN ADI: Pamuk
YETİŞTİRİME SEBEBİ: İklim koşullarının uygun olması
ÜRÜN ADI:Zeytin
YETİŞTİRİME SEBEBİ: Akdeniz iklimi olması
ÜRÜN ADI: Buğday
YETİŞTİRİME SEBEBİ: Yazların kurak geçmesi
ÜRÜN ADI: Şeker pancarı
YETİŞTİRİME SEBEBİ: Sulama alanlarının olması
ÜRÜN ADI: Tütün
YETİŞTİRİME SEBEBİ: İklim koşullarının uygun olması
AKDENİZ BÖLGESİNDE YETİŞTİRİLEN TARIM ÜRÜNLERİNE AİT DİĞER ÖZELLİKLER
Muz:
a.Alanya ve Anamur çevresinde yetiştirilir .
b.Türkiye’de yetiştirilen muzun tamamı buradan karşılanır.
c.Ayrıca yurt dışına ihracat yapılır.
Tütün:
a.Göller Yöresi’nde ve Hatay çevresinde yetiştirilir
Gül:
a.Özellikle Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılır
Haşhaş ve ve şekerpancarı:
a. Özellikle Göller Yöresi’nin ürünleridir.
b. B.Ülke ekonomisine çok büyük katkı saglar.
Zeytin ve üzüm:
a.Kıyı şeridinde hemen her yerde yetiştirilir .Lakin bölge halkı daha kârlı olan pamuk üretimine önem verdiği için zeytincilik ve bağcılık çok gelişememiştir
Pirinç:
a.Hatay’da Amik Ovası’nda, Kahraman Maraş civarında ve Silifke civarında yetiştirilir
Pamuk:
a.Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir .
b.Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık % 33′ü buradan karşılanır.
Turunçgiller:
a.Kıyı boyunca Finike, Alanya, Anamur, Antalya, Silifke, Mersin, ve Dörtyol’da yetiştirilir .
b.Türkiye turunçgil üretiminin yaklaşık % 89′u buradan karşılanır.
Yorumlar
Yorum Gönder