yön bulma yöntemleri nelerdir maddeler halinde

YÖN BULMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Yön bulma ile ilgili birçok yöntem vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
HİÇ KİMSE OLMADAN KENDİSİ SAYESİNDE
1.Sağ kol doğu tarafına, sol kol batı tarafına döndürülürse  ön taraf kuzeyi arka taraf ise güneyi gösterecektir.
PUSULA YARDIMI İLE
2.Pusula, yön bulmada en çok kullanılan  yöntemlerden  birisidir. Konum ne olursa olsun pusulalarda yer alan gösterge her zaman  olarak kuzey yönünü göstermektedir.
ÇUBUK YÖNTEMİ İLE
3.Yön bulmada başka yöntem de  , çubuk metodudur. Çubuk yöntemi, yön bulmada kullanılan en eski yöntemlerden biridir. Bunun  için yaklaşık bir  metre uzunluğunda çubuk gerekmektedir. Bu çubuk yere konur  ve ardından gölge yönü izlenir. Öğle zamanında gölge   kısa uzunluktadır. Bu en kısa uzunluk, kuzey yönünü belirtir. Bu yöntem için güneş tam tepeye varmadan  çubuğun oluşturduğu gölge işaretlenir. Sonra  bir gölge noktası daha işaretlenir. İlk belirlenen  noktaya sağ ayak, ikinci belirlenene  noktaya ise sol ayak yerleştirilir. Burada yön, kuzeyi işaret etmektedir.
İBADET YERLERİNE BAKARAK
4.Camilere bakıp da, yön belirleme işlemi yapılabilmektedir. Camilerde Şerefeye   açılan kapılar   güney yönünü işaret eder. Tam tersi ise kuzey olur. Camilerin yanı sıra, kiliselerle de yön bulunabilmektedir. Kiliselerde bulunan  kilise çanı, her zaman  kilisenin batısında bulunur.  

KARINCA YUVALARI SAYESİNDE
5.Yön bulmada kullanılan öbür  yöntem olan karınca yuvalarıdır. Eğer bir karınca yuvası bulunursa , yön bulma işlemi oldukça basit olur. Çünkü karıncaların yaptıkları yuvalar, her zaman  güney yönünü göstermektedir.


YOSUNLAR SAYESİNDE
6.Yosunlar yardımıyla da yön   bulunabilmektedir. Ağaçlarda ya da taşlarda oluşan    yosunlar,   ağaçların ve taşların kuzeyinde oluşmaktadır.  
MEZARLIKLAR YARDIMI İLE
7.Mezarlıklar yarımıyla da    yön bulma işlemi   yapılabilmektedir. Müslüman mezarlığında baş   batı yönünü, ayak   doğu yönünü yüz   güney yönünü göstermektedir. Hıristiyanlarda ise, başlar güney yönünü gösterir.
KUTUP YILDIZINA BAKARAK
8.Kutup yıldızı da, bu iş için kullanılan bir yöntemdir. Gece   gökyüzünde kutup yıldızı görünürse, ön bölüm  kuzey yönünü işaret edecektir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti