osmanlı devleti mimari resim müzik sahne sanatları giyim alanında avrupadan nasıl etkilendi

OSMANLI DEVLETİ MİMARİ , RESİM , MÜZİK , SAHNE SANATLARI , GİYİM ALANINDA AVRUPA ‘ DAN NASIL ETKİLENDİ?
Mimari
Avrupa ‘ da Rönesans ile çıkan bazı akımlar Osmanlı Devleti ‘ ni bazı alanlarda çok etkiledi. Özellikle Avrupa ‘ daki çeşitli mimari akımlar Osmanlıda alınarak kullanılmaya başlandı. Bu akımın etkisi özellikle Osmanlı Devleti ‘nin son zamanlarında yapılan saraylarda açık bir şekilde görülüyor. Yine bu dönemde Avrupa ‘ dan alanında uzman mimarlar Osmanlı Devleti ‘ ne getirildi.
Resim
Resim alnında da Osmanlı Devleti Avrupa ülkelerinden etkilendi. O dönemde bazı ressamlar Osmanlıya gelerek bazı teknikleri Osmanlı Devleti bünyesindeki ressamlara gösterdi. Manzara çizimleri daha da çok önem kazandı.
Müzik
Bizim kültürümüzde olmayan bazı müzik aletleri Avrupa kültüründen alınarak kullanılmaya başlandı. Bizde geleneksel olarak kullanılan saz , kaval vb. müzik aletlerinin yanında Avrupa ‘dan özellikle piyano alınarak kullanılmaya başlandı.
Sahne sanatları
Osmanlı Devletinde geleneksel olarak oynanan Karagöz oyunu , Kavuklu ile Pişekar gibi sahne oyunları vardır. Bugünkü anlamda tiyatro Avrupa ‘ dan alınıp kullanılmaya başlandı. Çeşitli tiyatro şekilleri dram , trajedi gibi türler de kullanılmaya başlandı. İlk kez bugünkü anlamda tiyatro metinleri kaleme alınıp sahneye konmaya başlandı.
Giyim

Giyim alanında pantolonlar ve kadınların giydiği tüllü kollu elbiseler bu dönemde oldu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti