marmara bölgesinde en fazla yetiştirilen altı tarım ürünü ve yetiştirilme nedeni
AŞAĞIYA BÖLGENİZDE EN FAZLA YETİŞTİRİLEN ALTI TARIMSAL ÜRÜNÜ ÖNEM SIRASINA GÖRE YAZINIZ. HER TARIMSAL ÜRÜNÜN YETİŞTİRLME NEDENİNİ BÖLGENİZİN COĞRAFİ ÖZELLİKLERİNİ DİKKATE ALARAK AÇIKLAYINIZ
MARMARA BÖLGESİ
1.ÜRÜNÜN ADI: Zeytin
2. YETİŞTİRLME NEDENİ: Bölge ikliminin uygun olması
1.ÜRÜNÜN ADI: AYÇİÇEĞİ
2. YETİŞTİRLME NEDENİ:Bölgenin ikliminin ve pazarlama koşullarının uygun olması
1.ÜRÜNÜN ADI: BUĞDAY
2. YETİŞTİRLME NEDENİ: Bölgenin ikliminin buna uygun olması
1.ÜRÜNÜN ADI: Tütün
2. YETİŞTİRLME NEDENİ: Bölgedeki iklimin elverişli olması
1.ÜRÜNÜN ADI: Şeker pancarı
2. YETİŞTİRLME NEDENİ: Uygun sulama alanlarının olması
1.ÜRÜNÜN ADI: Mısır
2. YETİŞTİRLME NEDENİ: Bölge ikliminin buna uygun olması
1. ÜRÜNÜN ADI: Sebze
2.YETİŞTİRİLME NEDENİ: Bölge ikliminin elverişli olması
MARMAR BÖLGESİ TARIM ÜRÜNLERİ DİĞER ÖZELLİKLERİ
1.Buğday:
a.Trakya’da Ergene Bölümü’nde yoğun olarak yetiştirilir.
b.Bölge, üretimde İç Anadolu’dan sonar 2. sırada yer alır.
2.Ayçiçeği:
a. Tohumlarından yağ elde etmek için yetiştirilir.
b.Türkiye üretiminin % 80 ini bu bölge karşılar.
c.Ergene ve Güney Marmara Bölümleri’nde ekimi yoğunlaşır.
3.Şekerpancarı:
a. Trakya, Güney Marmara ve Adapazarı ovalarında ekim yapılır.
4. Tütün:
a.Bölge, Türkiye üretiminde 3. sırayı alır.
b.Bursa, Balıkesir, Adapazarı’nda ekimi yoğunlaşır.
5.Mısır:
a.Bölge, üretimde Karadeniz’den sonra 2. sırayı alır.
b.Adapazarı ve Bursa önemli ekim alanlarıdır.
6.Zeytin:
a.Akdeniz iklimin hakim olduğu güney Marmara kesimlerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
b.Gemlik ve Mudanya özellikle sofralık zeytin yetiştiriciliğinin merkezi niteliğindedir.
7.Pirinç:
7.Pirinç:
a.Ülkemizin en yüksek miktardaki pirinç üretimi Marmara Bölgesinde yapılmaktadır.
b. Edirne ilinde üretilen pirinç, sivrisinek oluşumuna sebep olduğundan dolayı devlet tarafından üretimine sınırlama getirilmiş bir üründür.
Yorumlar
Yorum Gönder