marmara bölgesi yüzey şekilleri betimleyici paragraf yazın

MARMARA BÖLGESİ YÜZEY ŞEKİLLERİ BETİMLEYİCİ PARAGRAF

Ülkemizin  ortalama yükseltisi en az olan bölgesidir. Marmara Bölgesi'nin en önemli dağlarını , güneyde yer alan Samanlı Dağları, Trakya kesiminde bulunan Karadeniz boyunca uzanan Yıldız Dağları ve güneydeki Uludağ meydana getirir. Bu dağlar orta yükseltidedir bve çok yüksek değildir. Bölgenin en yüksek dağı   2543 metre yüksekliği ile Uludağ'dır. Bölgenin en önemli düzlükleri ise Trakya'da bulunan  Ergene Havzası, Anadolu yakasında bulunan  Sakarya ve Bursa ovaları ile güneydeki geniş plato alanları oluşturur.
MARMARA BÖLGESİ YÜZEY ŞEKİLLERİ DİĞER ÖZELLİKLERİ

Yer şekillerinin fazla yüksek  olmaması nedeniyle ulaşım oldukça kolaydır. Güney Marmara kıyıları girintili – çıkıntılı bir görünüm oluşturur. Erdek, Bandırma, Gemlik ve İzmit körfezleri de önemli girintilerdir. Kapıdağ Yarımadası ise tombolo özelliği gösterir.
Kuzey kıyıları dik yalıyarlardan  meydana geldiği için bu kıyılarda fazla girinti  çıkıntı bulunmaz . Boğazlar, eski akarsu yataklarının   sonra sular altında kalması sonucu ile oluşmuş ria tipi kıyı özelliği gösterir.  Doğuya doğru uzanan  Domaniç Dağları ile batıya doğru gelen daha alçak sırtlarla süren  Marmara Bölgesi’nin bu sonuncu yükseklik sırası batıda Susurlu vadisinde biter.  Bu vadinin batısında Marmara ile Ege Denizi arasında bulunan bir çıkıntı yapan Biga yöresi bulunur. Burası yüksek bir yöre olmakla birlikte  vadilerle çok yarılmıştır. Bu yerin  en yüksek dağı olan Kazdağı 1767 m. yüksekliğe ulaşır..


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti