içinde isim tamlaması olan hikaye öykü

İÇİNDE  İSİM TAMLAMALARININ  OLDUĞU HİKAYE,  ÖYKÜ
Aşağıdaki hikayede isim tamlamalarının  yanına isim tamlamasının  türü yazılmıştır.
     
    Anadolu ‘ nu köylerinden birinde (zincirleme isim tamlaması)zamanın birinde  (belirtili isim tamlaması)Zeynep adlı bir kız yaşarmış. Bu kızın güzelliği(belirtili isim tamlaması) köyün dilindeymiş. (belirtili isim tamlaması)   . Yan köyde ise Ahmet isimli bir delikanlı babası ile  yaşarmış. Bu delikanlının huyu (belirtili isim tamlaması)suyu dört dörtlükmüş. Köyün anneleri (belirtili isim tamlaması)oğullarını aynı Ahmet gibi ol diye tembihlerlermiş.
     

      Bir gün  Ahmet yan köye saman işi (belirtisiz isim tamlaması)için gitmiş. Ahmet   çok   çalışınca susamış. Ve   çeşmeye su için  gitmiş. Çeşmenin başına (belirtili isim tamlaması)geldiği zaman   Zeynep ‘ i görmüş. Ahmet Zeynep ‘  e  aşık olmuş. Tabbi ki Zeynep de Ahmet ‘ e  . Ahmet köye geldiği zaman  bunu  anne ve babasına açmış. Anne ve babası da Ahmet ‘ in   isteği üzerine   araştırmaya gitmiş. Ahmet ’ in babası (belirtili isim tamlaması)o köyde   soruşturmuş ve Zeynep ‘in babasının (belirtili isim tamlaması)para düşkünü biri olduğunu   öğrenmiş. Babası durumu   anlatmış. Ahmet çok    etmiş Zeynep ‘ i alın  isteyin diye. Babası da   kırmamış onu . Bir akşam vakti (belirtisiz isim tamlaması)gidip istemişler. Babası paragöz biri olduğu için   Ahmet ‘ e   vermemiş. Zeynep bunu duyunca   üzüntüye  boğulmuş. Gel zaman git zaman Zeynep ‘ e   bir adam  çıkmış. Babası   fırsatı kaçırmamış.  Zeynep ‘ i   bu adama vermiş. Zeynep buna razı olmasa da kabul etmek durumunda   kalmış. Ahmet bu haberi duyunca  çok üzülmüş. Köyü terk etmiş bir akşam üstü. (belirtisiz isim tamlaması) Bir daha   da Ahmet ‘ i gören kimse olmamış.

Yorumlar

  1. Çok çok çok teşekkür ederim ödevimi yapamadım son çare buraya baktım bundan sonra hep burdayım

    YanıtlaSil
  2. DİKİLİTAŞ EFSANESİ


    Vaktiyle Uşak İlinin Banaz İlçesi yakınındaki Ayrancı Köyünde çocuklu bir kadın yaşarmış. Bu kadının evi köy dışındaki bir tarlanın ortasındaymış,tarlanın civarında tek tek evler varmış. Bir gün bu kadın yufka açıyormuş. Tam o vakit kadının çocuğu ağlamaya başlamış. Bunu gören kadın çocuğuna doğru uzanarak neden ağladığına bakmış ve çocuğunun altına pislediğini görmüş ve yerinden kalkıp bez almayı üşendiği için çocuğunun altını açtığı yufkalardan biriyle temizlemiş. Tam bu sırada annesi de çocukta oracıkta taş oluvermişler. Şimdi bu olayın geçtiği yer Dikili taş mevkii olarak bilinmektedir.isim tamlamalari

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti