iç anadolu bölgesi yüzey şekilleri betimleyici paragraf

İÇ ANADOLU BÖLGESİ YÜZEY ŞEKİLLERİ BETİMLEYİCİ PARAGRAF
 İç Anadolu Bölgesi  yeryüzü şekilleri bakımından oldukça sade bir görünüme sahiptir. Yer şekilleri fazla  çeşitlilik göstermez. Engebeli araziler çok  olmadığı içinhttp://www.bakimliyiz.com/images/smilies/smilev.gif kara ve demiryolu ulaşımına çok  elverişlidir. Bölgenin pek çok  yerinde genellikle 1000 m yükseltiye sahip geniş düzlükler bulunur. En az yükseltisi olan  yerleri olan Sakarya ve Kızılırmak vadilerindeki yükselti 700 m gibidir. Bölgenin güneyinde bulunan  Kuzeydoğu-güneybatı yönünde  uzanan dağlar volkanik kökenlidir. 


Bunların başlıcaları; Karacadağ Hasandağıhttp://www.bakimliyiz.com/images/smilies/smilev.gif  http://www.bakimliyiz.com/images/smilies/smilev.gif Karadağhttp://www.bakimliyiz.com/images/smilies/smilev.gif Erciyes Dağı ve Melendiz Dağları'dır. Bölgedeki kıvrım dağları ise doğuda geniş bir yer  kaplar. En önemlilerihttp://www.bakimliyiz.com/images/smilies/smilev.gif Ak dağlarhttp://www.bakimliyiz.com/images/smilies/smilev.gif Hınzır Dağıhttp://www.bakimliyiz.com/images/smilies/smilev.gif Tecer Dağı ve Yıldız Dağları'dır.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ YÜZEY ŞEKİLLERİ DİĞER ÖZELLİKLERİ

Platolar en çok  bu bölgemizde yer alır. Batıda Haymana ve Cihanbeylihttp://www.bakimliyiz.com/images/smilies/smilev.gif;  güneyde Obrukhttp://www.bakimliyiz.com/images/smilies/smilev.gif doğuda da Bozok   plâtolarıylahttp://www.bakimliyiz.com/images/smilies/smilev.gif Ege Bölgesi komşu  boyunca Yazılıkaya   ve Doğu Anadolu Bölgesi sınırı boyunca da Uzun yayla vb.  platolara sahiptir. Tuz Gölü çevresi Türkiye'nin en geniş  kapalı havzasıdır. İç Anadolu'nun bazı ovaları çok  geniştir. Konya ovasıhttp://www.bakimliyiz.com/images/smilies/smilev.gif Türkiye'nin en geniş  ovasıdır. Burası eski bir göl tabanıdır. Geniş ovalardan diğeri Tuz Gölü'nün güneyinde bulunan  Aksaray Ovası'dır. Haymana platosunun batısındaki Yukarı Sakarya Ovası da çok  alan kaplar. Küçük ovalar olan Eskişehirhttp://www.bakimliyiz.com/images/smilies/smilev.gif Ankarahttp://www.bakimliyiz.com/images/smilies/smilev.gif Kayseri ve Develi ovalarıhttp://www.bakimliyiz.com/images/smilies/smilev.gif platolar arasında da  çukurluklarda yer almaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti