ege bölgesinde en fazla yetiştirilen altı tarım ürünü önem sırasına göre yetiştirilme sebebi
EGE BÖLGESİNDE EN FAZLA YETİŞTİRİLEN ALTI TARIM ÜRÜNLERİ ÖNEM SIRASINA GÖRE YAZINIZ VE YETİŞTİRİLME SEBEBİ
YETİŞTİRİLME NEDENİ: İklim koşullarının buna uygun olması
ÜRÜN ADI: Zeytin
YETİŞTİRİLME NEDENİ: Akdeniz iklimi özellikleri görülmesi
ÜRÜN ADI:Üzüm
YETİŞTİRİLME NEDENİ:Hasat zamanı sıcaklık istemesi
ÜRÜN ADI:Haşhaş
YETİŞTİRİLME NEDENİ: İklim koşullarının uygun olması
ÜRÜN ADI:Buğday
YETİŞTİRİLME NEDENİ:İklim koşulları
ÜRÜN ADI:Pamuk
YETİŞTİRİLME NEDENİ:İklim koşullarının uygun olması
EGE BÖLGESİ TARIM ÜRÜNLERİNİN DİĞER ÖZELLİKLERİ
Üzüm:
a.üzümün %45’lik kısmı Ege bölgesinde üretilmektedir.
b. İzmir Manisa ve Denizli çevresinde yoğun bir şekilde çekirdeksiz üzüm üretiminin yapıldığını söylemek mümkündür.
Tütün:
a.Manisa, Aydın, İzmir, Muğla ve Denizli tütün ekiminde önde olan şehirler yer almaktadır.
b.Tütün endüstriyel bir ürün olduğundan dolayı diğer tarım ürünlerine oranda getirisi yüksek tarım ürünüdür.
Arpa:
a.Ege bölgesinin doğu kısımlarında yetiştiriciliği yapılmaktadır.
b.Akdeniz ikliminden ziyade karasal iklimin daha hakim olmasıdır.
c.Afyonkarahisar şehrine yapıldığını söyleyebiliriz.
Buğday:
a.Ege bölgesi her yerinde buğday yetiştiriciliğinin yapıldığını gözlemleyebilirsiniz. B.Buğday özellikle yoğun bir şekilde iç batı Anadolu bölgesinde yetiştirilmektedir. C.Diğer yerlerde ise ekonomik değeri daha yüksek olan tarım ürünlerine yer verilmektedir.
Haşhaş:
a.Haşhaş bitkisi Afyon şehrinde ve uşak şehrinde yoğun bir şekilde üretilen haşhaş devlet kontrolü ile yapılan bir bitkidir.
b.Ekonomi getirisinin yüksek olmasından son zamanlarda Kütahya denizli ve Manisa gibi yerlerde de haşhaş üretiminin yapıldığı bilinmektedir.
İncir:
a.Aydın ili ve çevresinde üretimi yapılan bir tarım ürünüdür.
b.İncir üretiminde Ege bölgesi Türkiye sıralamasında birinci sırada almaktadır. C.Kurutularak tüketilmesi mümkün olduğundan incir ekonomik getirisi yüksek meyveler arasında yer alır.
Patates:
a.Ödemiş çevresinde ekilen bir tarım ürünüdür.
b.Ege bölgesinin tamamında yer alan çiftçilerin patates ekimine yoğunluk vereceği düşünülmektedir.
Pamuk:
a. Ege bölgesinde yer alan çöküntü ovalar da yetiştirilir.
b. üretimin yaklaşık olarak %40’lık kısmı Ege bölgesinde yapılır.
c. Pamuk ekiminin sadece verimi düşük olan yerlerde yapıldığını da belirtmek isteriz.
Susam:
a. %25’lik kısmı Ege bölgesine yapılır.
b. çöküntü ovaları tercih edilmektedir.
c. Susama olan gereksinim her geçen gün arttığından Ege bölgesindeki ekim alanları genişletilmeye çalışılmaktadır..
Yorumlar
Yorum Gönder