bağımsızlık çoğulculuk milli egemenlik ve laikliğin demokrasi açısından önemi

Aşağıdaki  Şemada yer alan kavramların demokrasi açısından önem ini, aynı  renkte verilen noktalı  bölümlere yazınız
BAĞIMSIZLIK , ÇOĞULCULUK, MİLLİ EGEMENLİK VE LAİKLİĞİN DEMOKRASİ AÇISINDAN ÖNEMİ

BAĞIMSIZLIK:
 Demokrasinin belki de en önemli ön koşulu bağımsızlıktır. Bağımsız olmayan bir milletin zaten demokrasiyi uygulaması da beklenemez. Yani demokrasi için en önemli ön koşul o ulusun bağımsız bir ulus olmasıdır. Bir millet düşünelim ki o milletin bağımsızlığı yok. Başka bir ülkenin boyunduruğu altında. Bu ulus hiçbir zaman demokrasiyi tam manası ile tesis edemez.

ÇOĞULCULUK:
Demokrasi için bir diğer temel koşul da çoğulculuğun olmasıdır. Çoğulculuk demek her türlü fikrin demokratik yaşamda kendine yer bulması demektir. Zaten çoğulculuk olmayan bir yerde tek bir düşünce hakimdir. Böylece diğer düşünceler temsil hakkı bulamaz kendine. Bu durum da demokrasinin temeline çok aykırı bir durumdur. Örneğin tek bir siyasi partiye izin verilen bir yerde demokrasi olmaz.

MİLLİ EGEMENLİK:
Milli egemenlik demek halkın kendi kendini önetmesi demektir. Bağımsızlıktan sonraki demokrasinin olmazsa olmaz bir koşuludur. Halkın kendisini yönetmediği , yöneticilerini kendinin seçmediği yer demokrasi ile yönetilmiş olmaz.

LAİKLİK:

Laiklik en kısa tanımı ile din ve devlet işlerinin ayrı tutulmasıdır.  Demokratik toplumlar laiklik esası üzerine kuruludur. Laiklikte halkın din ve vicdan hürriyeti de ayrıca sağlanmış olur. Böylece de devlet kurumları dini usullere göre değil milli egemenlik usulleri üzerine yönetilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti