8.sınıf deneme makale hikaye anı biyografi ,hikaye test soruları

8. SINIF DENEME , MAKALE , SÖYLEŞİ, ANI, Bİ,YOGRAFİ ,OTOBİYOGRAFİ,HİKAYE İLE İLGİLİ TEST SORULARI VE CEVAP ANAHTARI

Dışarının   soğuğu, arabanın sıcak hava üfüren kaloriferine rağmen   iliklerime işlemiş sanki. Ellerim ayaklarım buz gibi. Gözlerimi yola dikmiş,   göremeden ve hiç kıpırdamadan dimdik oturuyorum.Her ikimiz de yay gibi  , tek laf etmeden yol alıyoruz.
1.Yukarıdaki parça aşağıdaki yazı türlerinden hangisinden alınmış olabilir?
A.Hikaye
B.Deneme
C.Makale
D.Anı

 Hisarlık Bölgesi’nde, bundan binlerce yıl önce kurulan   İlion kenti çok eski bir efsaneye kaynaklık etti.Öykü, ilk   Anadolulu ozan Homeros tarafından 2500 yıl önce dillendirildi. Anadolu kenti Troya’yı, ölümsüz aşklarını, sonsuz savaşlarını, barışın en kutsal değer olduğu kente kara bulutların nasıl çöktüğünü anlattı .
2.Yukarıdaki parça aşağıdaki yazı türlerinden hangisinden alınmış olabilir?
A.Hikaye
B.Deneme
C.Makale
D.Anı


Şöyle insanı meltem gibi saracak bir adı  olmalı sokağımızın; mahallemizin adı, günlük güneşlik şarkılar fısıldamalı bizlere. Evimize gidinceye kadar tatlı bir rüzgâr, bir güzel koku, bir engin mânâ bizi sarmalı. Evimize girsek bile bir ışık süzülerek içeriye girmeli, odalarımızı bu engin güzelliklerle doldurmalıdır.
3.Yukarıdaki parça aşağıdaki yazı türlerinden hangisinden alınmış olabilir?
A.Hikaye
B.Deneme
C.Makale
D.Anı

Son günlerde sayıları   artan korsan ürünler, yetkilileri yeni önlemler almaya itti. Çünkü hem sayıları hem de çeşitleri çok;  , kitap, CD… Emeğe saygı duymayan bu insanlar orijinal eserlerin pahalı olmasını fırsat bilip bu korsan ürünleri   satıyorlar.
4.Yukarıdaki metnin türü ne olabilir?
A.Makale
B.Deneme
C.Söyleşi
D.Hikaye


  Fatma, ön tarafa bakan pencerenin kenarındaki kanepeye pembe elbisesiyle uzanmış, dizlerine dayadığı   kitabın üzerinde üst üste bir yığın kâğıda, uzun parmaklarıyla desenler çiziyordu. Bahçe için bir plan hazırlamak istiyordu. Çiçeklerin adlarını, renk topluluklarını bir kâğıdın kenarına yazıyordu. “Renkler karışmamalı!” diyordu. Bir renkten öbekler, mesela sade kırmızı, sade mor... Her mev­simde böylece birkaç renk kümesi buluna­caktı. Yalnız güller, diğer çiçeklerden farklı olacaktı. Onlar tek başına büyük meşaleler, söndürülmesi unutulmuş fenerler ve lam­balar gibi yanacaktı.
5.Yukarıdaki parça aşağıdaki yazı türlerinden hangisinden alınmış olabilir?
A.Hikaye.
B.Deneme
C.Makale
D.Anı


Ameliyathane kapısı önünde derin   nefes alırken açılan kapının sesi ile bakışlarını o yöne   çevirdi. Karşısında   hemşire vardı. Kucağında incitilmemesi gereken bir hediye paketi taşır edasıyla   yaklaştı. Kucağındaki dünyanın e n güzel hediyesini, kızını, onun kollarına doğru uzattı. Sevinç ve heyecanla karışık bir duygu ile   kucağına aldı. Hemşirenin ( ...) sözünü duymamıştı bile. Gerçi bu sözü eşten dosttan epey bir süre duyacaktı ve gözleri şimdiden bu sözden değil belki ama sevincinden dolayı ışık saçıyordu.
6.Yukarıdaki parça aşağıdaki yazı türlerinden hangisinden alınmış olabilir?
A.Hikaye.
B.Deneme
C.Makale
D.Anı


"Topal Durmuş' un oğlu Mustafa, tuza gidiyordu, istasyonun yanında mola verdi. Eşeğini ağaçların altına bıraktı. Kendisi parmaklığın iç yanına geçti. Belini ağaca dayadı, kuşağından ekmeğini çıkardı. Sanki burası bir çayırlık, bu demir yol da bir akarsu imiş gibi bakıp yemeğe başladı."
7. Yukarıdaki paragraf ne tür bir yazıdan alınmış olabilir?
A)Fıkra        
B)Makale     
C)Deneme      
D)Öykü

28 Ağustos 1981’de İstanbul’da doğan yazar, ilk ve orta öğrenimini burada tamamlayıp lisans  eğitimi için gittiği Bursa’da “yazmak” coşkusuna kapılmıştır. Edebiyata deneme yazarak başlamış, “Gazoz Kapağından Madalyalar” adlı ilk kitabını  Ada Yayınları’ndan çıkarmıştır.
8.Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Otobiyografi            
B) Makale   
C) Biyografi
D) Anı
Bir toplumda sınıflar gerçeği vardır.Sınıflar olunca bunların tartışma ve çatışmaları da olur.Sınıflar ayrı çıkar topluluklarıdır. Sınıfların birbiriyle uyuşan ve çelişen yanları vardır. Çelişme arttığı ölçüde çatışma da büyür. Özellikle geri kalmış ülkelerde kişiler ve sınıflar arasındaki gelir ve varlık farkları büyüktür. Ezilme ve sömürülme göze çarpacak ölçüdedir.
9.Yukarıdaki parça aşağıdaki yazı türlerinden hangisinden alınmış olabilir?
A.Hikaye.
B.Deneme
C.Makale
D.Anı



Uzmanlar, bağışıklık sistemini güçlendirmek, kış aylarını zinde ve sağlıklı geçirmek için özellikle C vitamini içeren mandalina, portakal, greyfurt, elma ve diğer meyveleri bol bol yemeyi öneriyor.

10.Yukarıdaki parça aşağıdaki yazı türlerinden hangisinden alınmış olabilir?
A.Hikaye.
B.Deneme
C.Makale
D.Anı




Beş yıl önce İzmit-İstanbul tren yolu üzerinde bir sarmaşık görmüştüm. Bir fabrika bacasına sarılan bir sarmaşık. Kırmızı tuğladan fabrika bacasını zamanla yemyeşil bir sarmaşık yukarı kadar sarmıştı.Doğanın endüstriye karşı zaferi gibi aldım o görüntüyü.Zaferi demeyelim de, doğa- nın kendini hatırlatması diyelim.Ben de varım demesi.
11.Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Otobiyografi            
B) Makale   
C) Biyografi
D) Anı




Dünyanın yüksek birçok dağında binlerce yıldır varlığını sürdüren buzullar bulunur. Soğuk dönemlerde bunlar, tıpkı ağır çekimde akan bir ırmak gibi ilerler. Sıcak dönemlerde de geri çekilir ve küçülürler Buzulların ilerleyip gerilemesinin ardında yatan nedenler hâlâ anlaşılmış değil.1980'li yıllardan beri dünyadaki bütün buzullarda hızlı bir küçülme ve geri çekilme gözleniyor.
Aynen paramızı saydığımız gibi, başkalarını överken de dikkatli olmalı, hesaplı davranmalıyız. Yerinde ve zamanında bir övgünün paradan çok daha büyük satın alma gücüne sahip olduğunu hiç unutmamak gerek. Dünyada alkışa sırtını çevirecek kadar fazlasıyla meşgul ve başarılı hiç kimse yoktur. Bir kelimelik övgüde öyle bir sanat ve sihir bileşimi gizlidir ki düşünce onun karşısında ezilebilir.
12.Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Otobiyografi            
B) Makale   
C) Biyografi
D) Anı



Ne zaman dedeme ziyarete gitsek başında lacivert bir bere, sırtında kaşmir bir ceket, elinde bir makas bahçesinde bulurduk onu.Telaşsız, yumuşak adımlarla gelir; nezaketle karşılardı bizi.Birinci katta pencerelerine yapraklar değen büyük odada toplanırdık ailece.
13-Bu parçanın türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Gezi Yazısı    
B) Anı   
C) Deneme    
D) Otobiyografi
Fethiye’de çıkan orman yangınında bir kişi hayatını kaybetti. Esen beldesinin Gölbent köyü yakınlarındaki yangını söndüren ekipler, soğutma çalışmaları sırasında 70 yaşındaki bir kişinin hayatını kaybettiğini gördüler. Zeytinlikteki otları yakarak temizleyen yaşlı adamın ateşin ormanlık alana sıçramasını önlemeye çalışırken hayatını kaybettiği sanılıyor.
14.Yukarıdaki metin ne tür bir yazıdan alınmış olabilir?
A.Hikaye yazısından
B.Bir anıdan
C.Bir düşünce yazısından
D.Bir haber yazısından


Sazangiller  ailesinin bir türü olan çapak balığı  Avrupa ve Asya’da geniş bir dağılım gösteren bir tatlı su balığıdır. Gövdesi yanlardan basık ve yüksek, başı küçük, gümüş renginde bir balıktır. Göllerde ve yavaş akışlı akarsularda sürüler halinde yaşayan çapak balığı, solucanlar, yumuşakçalar gibi küçük hayvanlarla beslenir. 
15.Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Otobiyografi            
B) Makale   
C) Biyografi
D) AnıCEVAP ANAHTARI
1.A
2.C
3.B
4.A
5.A
6.A
7.D
8.C
9.C
10.C
11.D
12.B
13.B
14.D
15.B




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti