Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir yazı

  Atatürk’ün aşağıdaki sözünü açıklayan bir yazı yazınız
 Konu: “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”
BAŞLIK: TOPLUMUN YANSIMASI : SANAT
    Sanat en genel tanımıyla insanda güzellik hissi uyandıran ürünlerin tümüne verilen addır. Bu güzellik duygusu şiirle , resimle , tiyatroyla , sinemayla vb. alanlarla ilgili olabilir.
     Sanatın toplum hayatındaki önemini çok iyi bilen Atatürk bu konuya çok önem vermiştir. Bu alanların her biri ile ilgili çalışmalar yapmış , bu konuda uğraşan sanatkarları ayrı bir yere oturtmuştur. Sanat, bir milletin  yüksek uygarlık düzeyine erişmesi  için,   gereken merdivenin basamaklarından biridir. Bu amacın  sonunda, o ülkenin geleceği yatar.   Sanat, toplumdaki en önemli ögelerdendir. Sanata gereken değeri vermeyen milletlerin  sonu kötüdür. Atatürk; ‘ Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.’  demiştir. Bu sözden, ulusun  temel yapısını sanatın ve sanatın kollarının oluşturduğunu anlıyoruz. Sanatsız bir ülke  ilerleyemez, içinde bulunduğu  çağa ayak uyduramaz ve böylelikle de diğer milletlerin  sömürgesi altına girmek mecburiyetinde  kalır. Her devlet, kendini tanıtma çabasını sanatla ortaya koyar.  Çünkü bir milleti başka milletlere tanıtan en güzel yol sanatta ilerlemesidir. Sanatta ilerleyen toplumlar aynı zamanda da gelişmiş toplumlardır. Eğer bir millet sanatı ile kendini başka milletlere anlatamazsa başka hiçbir biçimde anlatamaz.

 Sanata değer veren toplumlar aynı zamanda sanatçıya da çok değer verir. Onu toplum içinde çok ayrı bir yere oturtur. Bu yüzden yazımızın başlığından da anlaşılacağı üzere bir toplum sanata önem verdiği ölçüde yükselir v, gelişir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

küçük lord kitabının kısa özeti