KOBİ'LERE YÖNELİK İHRACAT DESTEĞİ VE HİZMETLERİ VEREN KURULUŞLAR
İhracat Konusunda KOBİ’lere Yönelik Hizmet Veren Kuruluşlar Hangileridir?
A) İGEME İHRACATI GELİŞTİRME ETÜD MERKEZİ
www.igeme.gov.tr
İGEME’nin Araştırma ve geliştirme faaliyetleri, ihracatçı firmaların dış pazarlardaki paylarının arttırılması, yeni pazarlar bulunması ve ihraç ürünlerinin çeşitlendirilmesi amacına yönelik olarak gerçekleştirilen çalışmalardır. Bu çalışmalar ülkemizdeki ve dünyadaki ekonomik gelişmeler ve ticari prosedürler konusunda ihracatçılarımızın bilgilendirilmesi, ihracata yeni başlayacak firmalara gerekli bilgi desteğinin sağlanması ve çeşitli projelerin yürütülmesi gibi hizmetleri içermektedir.
İGEME bu kapsamda araştırma raporları (Dış Pazar araştırmaları) ile sektörün Türkiye’deki durumu, üretim, kapasite, standartlar, ihracat potansiyeli itibariyle inceleyen, dünyadaki mevcut durumu, Türkiye nin uluslararası ticaretteki yerini ve seçilmiş ülkeler bazında hem Türkiye’ye rakip olabilecek hem de ihraç pazarı olarak değerlendirilebilecek ülkeler itibariyle dış Pazar bilgilerini ihracatçılarımıza ulaştırmayı amaçlamaktadır. Ülke raporları ihraç pazarlarımızın çeşitlendirilmesi amacıyla hazırlanan, hedef ülkelere yönelik pazar bilgilerini içeren çalışmalardır, üye firmalar ülke raporları aracılığı ile hali hazırda. Dış Ticaret Mevzuatının takibi yapılmakta ve yayınlanmaktadır. Ayrıca "İhracatta Pratik Bilgiler" adlı yayınlar ile ihracatçılarımıza dış ticaretle ilgili genel konularda bilgileri özellikle kolay anlaşılır şekilde veren kitaplar hazırlanmaktadır. İhracata yeni başlayan potansiyel firmalara ve halihazırda devam eden firmaların ihraç kapasitelerinin arttırımı için dış ticaretle ilgili kamu kuruluşları ile koordinasyonun sağlanması, Türk ihraç ürünleri tanıtımı için yabancı dilde yayınlar hazırlamak, fuarlara milli katılım için organizasyon yapmak gibi misyonları vardır.
İGEME-KOBİ İhracat Danışma Hattı: İGEME bünyesinde oluşturulan bu hat; dış ticaret mevzuatı, ihracata yönelik teşvik araçları, devlet yardımları, ihracatın değişik aşamalarında bilinmesi gereken pratik bilgiler, uluslararası ticari uygulamalar, potansiyel pazarlara ilişkin ülke ve sektör bilgileri, ihracatın arttırılması için ihtiyaç duyulan nitelikte personel yetiştirilmesine yönelik Eğitim Programları ve tanıtım amaçlı fuarlar konusunda zamanında ve doğru bilginin temin edilmesine yönelik faaliyet göstermektedir. Ayrıca son dönemde ticari bilginin tek elden hızlı ve doğru bir şekilde ihtiyaç sahiplerine iletilmesi ve uzmanlık gerektiren bilgi paylaşımının etkinliğinin artırılması amacıyla Merkez’de bir Ticari Bilgi ve Rehberlik Hizmetleri (TBRH) birimi kurulmuştur. www.mikroegitim.org adresinde eğitimlere dair sunumlar paylaşılmakta, yurtdışı fuar katılımlarının desteklenmesi, marka ve patent destekleri, pazarlama desteği ve çevre destekleri hakkında bilgiler verilmektedir.
İGEME’nin ihracatçı firma ve kuruluşlara sunduğu hizmetler arasında dış ticaret konusunda
düzenlenen kurs, seminer ve çalıştay şeklindeki eğitim faaliyetleri ağırlıklı olarak yer almaktadır. Ayrıca İGEME ihracatçılarımıza yabancı ithalatçıların doğrudan temasını sağlamak, tanıtıma ve yeni iş olanakları yaratmaya yönelik faaliyetlerini geliştirmek ve etkinleştirmek amacıyla uluslararası fuarlara katılım / tanıtım faaliyetlerini de
gerçekleştirmektedir.
B) İHRACATÇI BİRLİKLERİ
www.egebirlik.org.tr www.oaib.gov.tr www.akib.org.tr www.iib.org.tr www.uib.org.tr
Birliklerin iştigal alanına giren konular çerçevesinde üretim, ihracat, ithalat, fiyat durumu, dış piyasadaki rakiplerimiz ve mevzuat çerçevesinde oluşturulan bilgiler güncel olarak
ihracatçıların gereksinim duyacağı her türlü bilgi derlenmekte ve birlikte istihdam edilen uzman personel aracılığı ile dileyen üyelerin kullanımına sunulmaktadır. Birlikler ayrıca eğitim, seminer ve toplantılar ile üyelerine çeşitli konularda güncel ve mesleki kazanımlar sunmaktadır.
C) İKV
(İktisadi Kalkınma Vakfı) www.ikv.org.trGümrük Birliği’nin işleyişiyle ilgili olarak firmaların sorularını yanıtlamakta ve sorularına çözüm üretmektedir. Türk firmalarının AB ülkelerine yaptıkları ihracatta karşılaştıkları spesifik sorunlarını tespit etmekte ve bu sorunların "Türkiye-AB Gümrük Birliği Ortak komitesi" toplantılarında görüşülmesini sağlamaktadır. KOBİ’ler arasındaki işbirliğini sağlamaya yönelik olan, Avrupa Birliğince uluslararası düzeyde organize edilen (Euro partenariat Med partenariat gibi) ve İKV koordinasyonunda yürütülen faaliyetlere katılımı yürütmektedir.
D) KOSGEB
(Küçük ve Orta Ölçekli Sanayileri Geliştirme Başkanlığı) www.kosgeb.gov.trKOSGEB, Avrupa Birliği’nin uluslararası önem ve etkinliği olan, Avrupa Bilgi Merkezi, İşletmeler Arası İşbirliği Ağı ve İşletmeleri Yaklaştırma Bürosu programlarında ulusal merkez olarak hizmet vermektedir. Söz konusu programların bilgi ağları vasıtasıyla küçük ve orta ölçekli işletmelerin her türlü teknik, teknolojik, ithalat, ihracat, mevzuat, ortak yatırım, pazar ve sektör araştırması ile finansman kaynakları konularındaki bilgi gereksinimini karşılamaktadır.
E) TİKA
(Dışişleri Bakanlığı-Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı) www.tika.gov.trTİKA, orta asya Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere, yaklaşık 100 ülkede görev yapan bir Teknik Yardım Kuruluşudur, ilave olarak, 48 ülkede bulunan 50 Program Koordinasyon Ofisi vardır. TİKA, gelişmekte olan ülkelerin kalkınmalarına destek olmak, ekonomik, ticari, sosyal, kültürel iş birliği sağlamak amacı ile kurulmuştur.Ülkelerin ekonomik yapılarının incelenmesi ve sektörel önceliklerin belirlenmesi amacıyla ülkelerin profilleri hazırlanmakta ve sektör araştırmaları yapılmaktadır.
F) TOBB
(Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Borsalar Birliği) www.tobb.org.trTicaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsalarının birleşmesi ile özel kanunla kurulmuş, tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde mesleki üst kuruluş.Ülkemizin sanayi ve ticaret alanında uluslar arası rekabet gücünü arttırmaya, verimliliği ve ekonomik büyümeyi hızlandırmaya yönelik, ulusal ve uluslararası her türlü bilginin erişilebilir ve kullanılabilir olmasını sağlamak amaçlanmaktadır.
G) DEİK
(Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) İş Konseyleri www.deik.org.trTürk ekonomisinin dünya ekonomisine entegrasyonuna katkıda bulunabilmek için, sanayi işbirliği başta olmak üzere, dış ticaret ağının genişletilmesi, hizmet sektörünün yurtdışına açılması konularında yeni pazar olanaklarını değerlendirmektedir. DEİK iki taraflı İş Konseyleri aracılığı ile faaliyet göstermektedir.
H) TOSYÖV
(Türkiye Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı)www.tosyov.org.tr
TOSYÖV Girişimcilik ve KOBİ Araştırma Merkezi (KOBİ-AR) 1995 yılında kurulmuştur.
TOSYÖV kendi içinde birim ve profesyonel danışmanlarla KOBİ’lere yönelik olarak bilgi akışını sağlamaktadır. Ayrıca KOBİ’leri ulusal ve uluslararası eğitim seminerleri düzenleyerek bilgilendirmekte, KOBİ ve paydaşları arasında etkileşim alanı oluşmasını sağlayarak onlara çözüm ortağı olarak dünya ile uyumu ve girişim fırsatlarını gözeterek; KOBİ ve Paydaşlarının potansiyellerini sergilemeleri amacıyla çalışmalar yapar.
Yorumlar
Yorum Gönder