Kımız Nedir?
Bir Türk Ata Sözü şunu der; ''Kımız içen evin uçuğu bile olmaz'' Kımız, kısrak sütünden imal edilen Türk içeceğidir. Atalarımızdan bizlere kadar ulaşan bir içecek olmasının yanında bir çok derde derman olan bir ilaçtır. İlaçtır çünkü , Kazakitan'ın ünlü Kimyacısı Aydar Akınoğlu’nun araştırmalarına göre kımızın faydalarını ve özelliklerini “birkaç makale yada kitapta anlatmak kolay değildir”. Kımızın kullanımı hakkındaki bilgiler çok eskilere, Hun Türklerine kadar uzanmaktadır. Tarihi kayıtlara göre Büyük Hun Devleti zamanında Türkler kımız içerlerdi. Yine tarih kayıtları, Avrupa Hunları ile Gök Türklerin de kımız ürettiklerini belirtmektedir.
Eski Yunanlı tarihçi Herodot, İskitlerin kısrak sütünden çok lezzetli bir içecek yaptığını kayıtlarında belirtir. Rus tarihçileri de, Rusların Kıpçak Türklerine gönderdikleri elçilerin resmi içki olan Kımız ile ağırlandıklarını yazarlar.
Günüümüzde Anadolu Türklerinde pek kullanılmayan bu içecek , Asya'da bulunan Türkler arasında hala değerini korumakta ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Türk Devletleri dışında Moğollar tarafından da şu an da resmi içecek olarak kullanılır.
Orta Asya'da ''kımızı kim içmez'' diye bir deyim vardır ki bu deyim kendisine kımız ikram edildiğinde memnuniyeti belirtmek adına kullanılır.
Kımız yaz aylarında bolca bulunurken kış mevsiminde az bulunur.
Batılı Tıp yetkilileri tarafından faydaları tescillenmiştir.
a-) Kımız Anti-Biyotik özelliğe sahiptir.İltihabı ve bağırsaklarda ki çürümeyi önler.
b-) Verem,zatüre,kansızlık , tifo , dizanteri , damar sertliği , nefes darlığı , el ve ayak ağrıları , inatçı öksürük , ishal ve idrar yolu enfeksiyonlarında oldukça faydalıdır.
c-)Avrupa'da tümör ve tümör sonrası tedavilerde kullanılır.
d-)Bebeklerde anne sütü olmadığında anne sütü yerine kullanılır.
Bunların dışında ciltteki yenileyici etkisinden ötürü tüm dünyada kozmetik sanayiinde hammade olarak kullanılmaktadır.
Türkiye'de bir dönem alkol içerdiği iddia edilerek haram mı değil mi , caiz mi değil mi gibi polemiklere sahne olmuştur.
Türkiye'de resmi olarak İzmir'de ki Kazak Kımız Çiftliği'nde üretim yapılmaktadır. Kımız hakkında detaylı bilgiye kimiztr.com sitesinden bilgi alabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder