Akıllı Kadınla Evlenmek

Akıllı kadınla evlenen kimse herşeye nail olmuştur. Akılı kadın, kıymeti biçilemeyen bir hazinedir.  Ona sahip olan , ona karşı merhametli olsun ve nezaketli muamele etsin ,aziz tutsun.

Akıllı kadından maksat ; Allah'ı ve Peygamberini layıkı vechile bilen ve her hususta ubudiyet vazifesini yerine getiren  , kocasına hürmetkar olan ve onun her isteğine meşru olmak şartıyla inkiyad eden kadındır.

Akılı kadın denince, bu günkü cemiyette , düzme , dıştan yapmacık ahlaklı , şeytani zeka , kurnazca hareketler yapan , acaip huylu insanlar akla gelmemelidir. Bazı kurnaz kadınlar vardır ki , herkesle geçimlidir , güler yüzlüdür , herkesin takdirini kazanmıştır.Tatlı dillidir , adeta ağzından bal damlar , zahiri hiç bir kusuru görünmez. Halbuki kocasına karşı daima isyankardır. Evlilik vazifesini yerine getiremez , kocasını daima horlar , küçük görür , kocası ne alsa beğenmez , dırdır eder , ne sabah bir kahvaltı hazırlayıp önüne koyar , ne de akşam bir güler yüzle karşılar. Çünkü evde yoktur , ya komşudadır  yahut ta sokakta...

Zaman gelir , o talihsiz kocanın karşısına kader icabı bir kadın çıkıverir , ondan hakaret yerine güler yüz ve iltifat görür , gayri ihtiyari kalbi ona meyleder , ona ısınır , onu sever ve meşru şekilde evlenir. Bu çevrede duyulur, derler ki( iç halini bilmezler) güzel, tertemiz , güzel huylu kadının üzerine bu ne ihanet? Üstelik bu kadın ne kadar çirkin , ne kadar ruhsuz ve alımsız...

Bu bahsettiğimiz kurnaz , huysuz , kadın tipleri akıllıca kocalarını mesut etme yollarını bilselerdi , hem Cenab-ı Hakk'ın rızasını kazanırlar hemde kendileri dünyada iken cennet hayatı yaşarlardı.

Sadık Dana Hazretlerinin Aile Saadeti Kitabının 15. ve 16. sayfalarından alıntıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti