KÜRESEL DEĞER ZİNCİRİ

value chain


Değer zinciri (Value Chain), işletmelerin hammadde aldığı süreci tanımlamak, bitmiş bir ürün oluşturmak için çeşitli işlemler yoluyla hammaddeye değer katmak ve bu son ürünü müşterilere satmak amacıyla “Michael Porter” tarafından geliştirilen üst düzey bir modeldir.

 Şirketler, bir ürün yaratmak için gerekli olan her üretim aşamasına bakarak ve zincirin verimliliğini artırmanın yollarını belirleyerek değer zinciri analizi yapmaktadır. Genel hedef, mümkün olan en düşük toplam maliyet için azami bir değer sunmak ve bir rekabet avantajı yaratmaktır.
Değer zinciri fikri, her biri girdi, dönüşüm süreci ve çıktıları olan alt sistemlerden oluşan bir üretim (veya hizmet) organizasyonunu bir sistem olarak görme fikri, kuruluşların süreç görünümüne dayanır. Girişler, dönüşüm süreçleri ve çıktılar, para, emek, malzeme, teçhizat, bina, arazi, idare ve yönetim olmak üzere kaynakların edinilmesi ve tüketilmesini içerir. Değer zinciri faaliyetleri nasıl yürütülür maliyetleri belirler ve karları etkiler.
Çoğu kuruluş, girdileri çıktılara dönüştürme sürecinde yüzlerce, hatta binlerce etkinliğe katılır. Bu faaliyetler genel olarak birincil ya da destek faaliyetleri olarak sınıflandırılabilir, bu da tüm işletmelerin bir şekilde üstlenmesi gereken faaliyetlerdir. (www.ihracat.co)

value chain

Porter'a (1985) göre, birincil faaliyetler şunlardır:
  • Gelen Lojistik - tedarikçilerle ilişkileri dahil etmek ve girdileri almak, depolamak ve yaymak için gereken tüm faaliyetleri içermektedir.
  • İşlemler - girdileri çıktılara dönüştürmek için gereken tüm faaliyetlerdir (ürünler ve hizmetler).
  • Giden Lojistik - çıktıyı toplamak, depolamak ve dağıtmak için gereken tüm faaliyetleri içerir.
  • Pazarlama ve Satış - faaliyetler alıcıları ürün ve hizmetler hakkında bilgilendirir, alıcıları satın almaları için teşvik eder ve satın alımlarını kolaylaştırır.
  • Hizmet - Ürünün veya hizmetin, alıcı tarafından satıldıktan ve teslim edildikten sonra etkin bir şekilde çalışması için gerekli tüm faaliyetleri içerir.

deger zinciri

İkincil faaliyetler şunlardır:
Satın Alma - firma için girdilerin veya kaynakların edinilmesidir.
İnsan Kaynakları yönetimi - işe alma, işe alma, eğitim, geliştirme, telafi etme ve (gerekliyse) işten çıkarma veya işten çıkarmaya katılan tüm faaliyetlerden oluşur.
Teknolojik Gelişme - firmanın girdilerin çıktı haline dönüşmesinde ortaya çıkan ekipman, donanım, yazılım, prosedürler ve teknik bilgiye aittir.
Altyapı - şirketin ihtiyaçlarını karşılar ve çeşitli bölümlerini birbirine bağlar; muhasebe, hukuk, finans, planlama, kamu işleri, devlet ilişkileri, kalite güvencesi ve genel yönetim gibi işlevlerden veya bölümlerden oluşur.

Değer Zinciri
Bir değer zinciri, üretim faaliyetlerinin akışını beş kategoriye ayıran bir şirket modelidir. Bu kategorilerin her biri, bir şirketin verimliliği maksimize etmesi ve rekabet avantajı yaratması için bir fırsattır. Değer zincirinin amacı, ürünle ilişkili maliyeti aşan beş ürün dokunma noktasının her birinde değer yaratarak karları artırmaktır. (www.ihracat.co)

value chain

Değer Zincirinin Öncelikli Faaliyetleri
Değer katmak ve rekabet avantajı yaratmak için beş ana faaliyetin tümü gereklidir. Değer zincirindeki ilk etkinlik, üretim için hazır hammaddelerin tüm alımını, depolarını ve stok yönetimini içeren giren lojistiktir. İkinci faaliyet, operasyonlar olup, hammaddeleri bitmiş bir ürün veya hizmete dönüştürmek için gereken tüm çabaları kapsar.

Çıkış lojistiği, değer zincirindeki üçüncü faaliyettir ve tüm işlemler tamamlandıktan ve nihai ürün müşteriye hazır olduğunda gerçekleşir. Bir ürünü son kullanıcıya teslim etmek için gereken faaliyetler, giden lojistik bölümünün bir parçası olarak düşünülür. Pazarlama ve satış değer zincirinin dördüncü kısmıdır ve potansiyel müşterilerin bir ürün satın alabilmesi için kullanılan kanal seçimi, reklamcılık ve fiyatlandırma gibi tüm stratejileri içerir. Hizmet, bir şirketin değer zincirinin beşinci ve son basamağıdır ve müşteri hizmetleri ve onarım hizmetleri gibi daha iyi tüketici deneyimleri yaratan tüm faaliyetleri açıklar.

Şirketler, değer zincirindeki beş etkinlikten herhangi birinde rekabet avantajı sağlayabilir. Örneğin, son derece verimli olan gemi lojistiği yaratmak, bir şirketin gönderim bedellerini düşürür ve ya daha fazla kâr elde etmesine ya da tasarrufları tüketiciye geçirmesine olanak tanır ve fiyat noktasını düşürür. (www.ihracat.co)

Değer Zincirinin Destek Faaliyetleri
Destek faaliyetleri bir değer zincirinde birincil faaliyetlerin verimliliğini kolaylaştırır. Dört destek faaliyeti satın alma, teknolojik gelişme, insan kaynakları yönetimi ve şirket altyapısıdır. Dört destek faaliyetinden herhangi birinin etkinliğini artırmak, beş ana faaliyetin en azından birine fayda sağlar. Bu destek faaliyetleri normalde bir şirketin gelir tablosunda genel gider maliyeti olarak gösterilir.

Gelişmekte olan bir ülkenin küresel değer zincirini yukarı çıkarması için beş ipucu:
  • Eğitimli, kalifiye işgücü oluşturmak ve yabancı dil eğitimine ağırlık vermek
  • Doğrudan yabancı yatırım çekmek ve koordineli bir yaklaşım için uzun vadeli bir stratejik vizyona sahip olmak.
  • Sağlam bir iş ortamı sağlamak: Ülkenizden ithalat yapmak, yerel ihraç ürünlerinizle ilgilenen firmalar, ekonomik ve siyasi istikrar oranında ticaret yapmaya istekli olacaklardır.
  • Serbest ticaret anlaşmaları yapma
  • Coğrafi konumunuzdan yararlanma: Öncelikle lojistik avantajları değerlendirmek için komşu ülkeler ve yakın pazarlara ihracat seviyesini artırmak için ticari iş birliklerinin geliştirilmesi.

Değer Zinciri Strateji Dersleri
Değer zinciri, hem firma hemde dahil olduğu ve dolaylı veya dolaysız etkileşimde olduğu sektörler aısından, ticari faliyetleri ve uluslararası ticaret yapan firmalar açısından ihracat performansını etkileyen sonuçlar doğurur.
Üretim, bir takım katma değerli bağlantılardan yalnızca biridir; Ithalat, arz, maliye, nakliye ve ihracat politikaları ile işletme destek hizmetleri sektör performansını desteklemek üzere uyumlu hale getirilmelidir.
Üretim zincirindeki girdilerin ve çıktıların - malların ve hizmetlerin akışının haritalandırılması - her firmanın çok taraflı etkileşim ile diğer firmaların başarısında önemli bir rol oynadığının anlaşılmasına ve aralarındaki etkileşimin boyutunun belirlenmesine sebep olur.
Bireysel firmaların performansını yükseltmek, sektörün tamamı için performansı kolaylaştıran bir strateji ile "daha büyük resim" dikkate alınmazsa, çok az etkiye sahip olabilir.

Değer Zinciri - Firmaların ürün gamını geliştirmesi ve yenilemesi

İhracatçılar, performans boşluklarını değerlendirerek, zincirdeki her bir bağlantının değerinin eklenebileceğini belirterek, işletme desteğine ihtiyaçlarını not ederek ve faaliyetlerini yükselterek değer zinciri analizi yoluyla daha fazla kazanç elde edebilir veya elde edebilir. Firmalar aşağıdakilerden bir veya daha fazlasına konsantre olabilirler:
İşlem. İç süreçlerin etkinliğini ve verimliliğini arttırarak zincirdeki bireysel bağlantılar (örneğin artan stok devri, daha düşük hurda) ve zincirdeki bağlantılar arasındaki rakiplerinkilerden önemli derecede daha iyi olmasını sağlayın (örneğin daha hızlı işleme Ticaret belgeleri).

Ürün. Yeni ürünleri tanıtın veya eski ürünleri rakiplerinden daha hızlı geliştirin. Bu, hem değer zincirindeki bireysel bağlantılar hem de farklı zincir bağlantıları arasındaki ilişkide yeni ürün geliştirme süreçlerini değiştirmeyi gerektirir.

Fonksiyonel. Firma içinde yürütülen faaliyetlerin karışımını değiştirerek (örneğin, sorumluluk alma ya da dış kaynak kullanımı, lojistik ya da tasarım işlevleri alma) ya da faaliyet yerini değer zincirindeki farklı bağlantılara taşıyarak katma değeri artırın (örneğin üretimden Tasarım). 

Zincir Yeni bir değer zincirine geçin (örneğin, Tayvanlı firmalar, transistörlü radyoların imalatından bilgisayara, televizyonlara, bilgisayar monitörlerine, dizüstü bilgisayarlara ve şimdi kablosuz uygulama protokolüne veya WAP telefonlarına geçti). (www.ihracat.co)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

korkusuz kaptanlar kısa kitap özeti

yürekdede ile padişah kitabının kısa özeti

küçük lord kitabının kısa özeti